czwartek, 9 października 2014

RYŻ Z CZARNĄ SOCZEWICĄ I POMIDORAMI

Kolejna szybka potrawa nie wymagająca sterczenia przy „garach”. W dni kiedy mam dużo pracy takie posiłki sprawdzają się na szóstkę z plusem. Danie jest bardzo sycące bo zawiera bardzo dużo błonnika, więc pomimo małej kaloryczności, na pewno będziemy długo najedzeni. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (2 porcje)

  • 60g ryżu brązowego (ja użyła okrągłego ekologicznego) 
  • 20g ryżu dzikiego 
  • 40g czarnej soczewicy 
  • 1 średnia cebula 
  • 3 suszone pomidory z zalewy 
  • 1 duży pomidor lub 2 średnie (ok 300g) 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki kapar 
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia

 
Sposób przyrządzenia:

Ryż dziki wymieszać z brązowym i ugotować w wodzie w stosunku 1:2. Soczewicę gotować ok 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory odsączyć z nadmiaru oliwy i pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, chwilę podsmażyć czosnek, dodać cebulę i suszone pomidory i kapary. Smażyć ok 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, soczewicę i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem mieloną słodką papryką i bazylią.


 Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji) 

  • Energia: 243kcal 
  • Białko: 7g 
  • Tłuszcze: 6g 
  • Węglowodany: 40g 
  • Błonnik: 6g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!