sobota, 11 lipca 2015

SOCZYSTY KURCZAK PO CHIŃSKU

Przyznam szczerze, że nie przepadam za kuchnią chińską, jedynym miejscem gdzie mi smakuje to w domu, zrobiona własnoręcznie. W sumie zazwyczaj przygotowuję kurczaka po chińsku bo najlepiej mi wychodzi. Robię go od podstaw nie używając gotowej mieszanki warzywnej, gdyż za nią nie przepadam. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki (2 porcje):

  • 150g mięsa z udek z kurczaka (można kupić gotowe, albo trzeba wyfiletować)
  • 1 duża cebula (200g)
  • 1 średnia marchew
  • 100g pora
  • 1 pietruszka (korzeń) (100g)
  • 4 łyżki pędów bambusa
  • 1 garść suszonych grzybów mung lub shitake (można kupić na stoisku z azjatycką żywnością)lub inne suszone grzyby
  • garść kiełków na patelnię
  • 10g świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz, sól

Dodatkowo:

  • 100g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej
z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu i odrobiny soli (nie za dużo bo sos sojowy jest już słony), pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew, pietruszkę i pokroić w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na oleju podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę, grzyby i podsmażyć ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa. Dusić ok 10 minut. Dodać kiełki. Pozostawić na małym ogniu ok 3 minut. Na koniec dodać łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego, pieprz, ewentualnie sól do smaku. Podawać z brązowym ryżem.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 451 kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 54g
Błonnik: 12g


4 komentarze:

  1. w takiej wersji chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetyczni :) Ale ja też wolę robić sama, ponieważ mogę doprawić tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurczaka po chińsku! spróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!