wtorek, 30 września 2014

EKO-ORKISZOWY MAKARON ZE SZPINAKIEM I KREWETKAMI

Bardzo szybka, pyszna potrawa z tego co znalazłam dzisiaj w lodówce. Jej kolory po prostu zachęcają do zjedzenia nawet podwójnej porcji, ale uwierzcie mi ciężko by było, ponieważ jest bardzo syta. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: 3 porcje

  • 250g baby spinach 
  • 200g małych pomidorków (ja użyłam tych koloru żółtego i czerwonego) 
  • 1 mała cebula 
  • 3 suszone pomidory z zalewy 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki serka białego do smarowania light (ja użyłam Philadelphia light) 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 200g dużych krewetek 
  • sól, pieprz, 
  • ostra czerwona papryka 
  • 180g makaronu orkiszowego ekologicznego


Sposób przyrządzenia:

Krewetki umieścić w miseczce, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, ostrą czerwoną paprykę. Zostawić na ok 1 godzinę w lodówce. 
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozpuścić masło z 1 łyżką oliwy z oliwek, dodać czosnek - chwilę podsmażyć uważając żeby się nie przypalił. Dodać cebulę i suszone pomidory, smażyć ok 5 minut. Po tym czasie wrzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i umyty szpinak. Dodać pieprz i sól. Dusić ok 10 minut. Dodać serek biały i wymieszać. 
W międzyczasie jak będziemy przygotowywać szpinak, zagotować wodę na makaron z oliwą i odrobiną soli. 
W momencie jak będziemy wrzucać makaron, rozgrzać patelnię grillową, na której grillować krewetki po ok. 2 minuty z każdej strony. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą. Rozłożyć na trzy talerze, włożyć szpinak z pomidorkami oraz grillowane krewetki.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

  • Energia: 393 kcal 
  • Białko: 28g 
  • Tłuszcze: 11g 
  • Węglowodany: 53g 
  • Błonnik: 7g

3 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!