niedziela, 25 maja 2014

BOTWINKOWE TAGLIATELLE

Z czym nam się kojarzy botwinka? Mi chyba najbardziej z chłodnikiem. Dziś jednak postanowiłam trochę z nią poeksperymentować. W połączeniu z makaronem i serkiem idealnie się komponuje. Danie przygotowuję się ekspresowo i banalnie prosto a przy tym jest lekkie i zdrowe. Idealny obiad na letnie popołudnie. Botwinka zawiera dużo witamin zwłaszcza witaminy A i C, dodatkowo jest źródłem żelaza i wapnia. Jest odświeżająca i łatwostrawna. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki:
  • 70g makaronu razowego tagliatelle
  • ½ pęczka botwinki (same łodyżki z listkami)
  • ¼ opakowania serka Philadelphia light
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Botwinkę dokładnie umyć i posiekać (ale nie za drobno). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przy czym na 4-5 minut przed ugotowaniem dodać botwinkę. Po upływie odpowiedniego czasu makaron wraz z botwinką odcedzić. Na patelni uprażyć pestki dyni dodać oliwę. Jak będzie gorąca dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać makaron z botwinką. Podsmażyć. Na koniec dodać Philadelphię. Wymieszać.


Wartość odżywcza i energetyczna:

Kcal: 369kcal
Białko: 17g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 51g
Błonnik: 7g

sobota, 10 maja 2014

BRĄZOWY RYŻ ZE SZPARAGAMI

Sezon na szparagi rozpoczęty !!!
Uwielbiam chyba najbardziej te zielone. W połączeniu z ryżem po prostu wyśmienite. Dziś proponuję brązowy ryż, okrągły, a wykonanie typowe dla risotto, ale niewymagające tyle uwagi co klasyczne. Co można powiedzieć o samych szparagach? na pewno że są hiper zdrowe. Są źródłem witamin A, C, K, zawierają dużo folianów, żelaza, potasu magnesu. Poza tym są nisko kaloryczne, więc są idealne dla osób dbających o linię. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: 4 porcje
  • 200g brązowego ryżu okrągłego (ja kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością)- 1 szklanka
  • 3 szalotki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
  • 100ml dobrego białego półwytrawnego wina
  • 4 szklanki wody
  • 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, liść kapusty włoskiej, biała cześć pora, kilka gałązek natki pietruszki, kilka gałązek bazylii
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać 4 szklanki wody i zagotować. Marchew, pietruszkę seler, kapustę włoską, pora dokładnie umyć, pietruszkę i bazylię związać nitką. Do gotującej się wody wrzucić włoszczyznę
i zieleninę. Gotować na małym ogniu, aż wywar będzie aromatycznie pachnieć a włoszczyzna będzie miękka (należy pamiętać, żeby nie gotować za długo kapusty włoskiej). 
W międzyczasie szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie (ja gotuję ok 10 min). 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i lekko przyrumienić. Dodać surowy ryż i smażyć, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Następnie zwiększyć ogień, wlać wino i smażyć, aż cały nadmiar wyparuje. Wlać 2 szklanki wywaru z włoszczyzny. Dusić wszystko pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały wywar (należy pamiętać, że ryż brązowy nie będzie miękki). Na koniec dodać masło, tarty ser, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojone na mniejsze części szparagów i delikatnie wymieszać łyżką.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 292 kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 39g
Błonnik: 6g

sobota, 3 maja 2014

AZJATYCKI CHICKENBURGER

Myślę, że spokojnie mogę stwierdzić, że fast food w niektórych przypadkach może być zdrowy i niskokaloryczny. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie składniki. Dziś przygotowałam przepyszne, domowe chickenburgery z nutką wschodnich aromatów. 
Polecam i Smacznego !!!

 
Składniki: (4 burgery)
  • 350g mięsa drobiowego (ja użyłam mięsa z podudzi kurczaka)
  • ½ papryczki chilli
  • 1 gałązka dymki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka tartego grana padano
  • sól, pieprz grubomielony
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • 4 plasterki cebuli
  • 4 plasterki pomidora malinowego
  • 4 duże liście sałaty lub 8 mniejszych
  • 4 łyżeczki keczupu
  • 4 pełnoziarniste kajzerki


Sposób przyrządzenia:

Mięso zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Dodać posiekaną papryczkę chilli, dymkę, grana padano, musztardę, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Za pomocą wilgotnych dłoni uformować burgery, które grillować z obydwóch stron na dobrze nagrzanej patelni grillowej. Na tej samej patelni przyrumienić przekrojone na pół kajzerki. Na spodzie każdej bułeczki układać kolejno sałatę, mięso, plastry cebuli i pomidora, keczup. Przykryć górą bułki.

 
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 chickenburgera

Energia: 298 kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 35g
Błonnik: 4g

piątek, 2 maja 2014

PEŁNOZIARNISTE PANCAKES Z SOSEM GRUSZKOWO-OWOCOWYM

Ze śniadaniem najczęściej kojarzymy kanapki, musli lub owsiankę, więc co powiecie na pancakes, ale nie te tradycyjne z białej mąki - tylko orkiszowe z otrębami, a zamiast konfitury pachnący cynamonem sos jabłkowo-gruszkowy. Gwarantuję, że takie śniadanie na pewno was nasyci i usatysfakcjonuje. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki na ciasto: (4 porcje)
  • 250ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 170g mąki orkiszowej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Na sos: (4 porcje)

  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia gruszka
  • ¼ szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu



Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto wylewać za pomocą małej chochelki na patelnie wysmarowaną olejem. Rumienić z obydwóch stron. Z podanej ilości powinno wyjść ok 22-24 placuszków.
Jabłko i gruszkę umyć obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Do rondelka wlać wodę - zagotować, dodać owoce, cukier i cynamon. Dusić wszystko do miękkości.
Pancakes'y podawać polane syropem jabłkowo- gruszkowym.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji (6 pancakes)
 
Energia: 264kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 49g
Błonnik: 6g