niedziela, 27 września 2015

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I BAKŁAŻANEM

Sezon na paprykę zaczął się już jakiś czas temu, ale jakby nie było mamy ją dostępną przez cały rok, różni się tylko ceną - teraz jest najtańsza. Dziś proponuję rozgrzewająca zupę, gdzie papryka idealnie współgra z pieczonym bakłażanem. Natomiast jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś o jej właściwościach zdrowotnych zapraszam na moją stronę
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 1 duży bakłażan
  • 2 duże mięsiste czerwone papryki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ strączka papryczki chilli lub według uznania
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, ½ małego selera, kilka gałązek selera naciowego, pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól grubomielona, świeżomielony pieprz, 1 płaską łyżeczka słodkiej,  mielonej papryki, ¼ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 40g sera feta


Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 240oC. Bakłażana i czosnek zawinąć w folię spożywczą. Paprykę, czosnek
i bakłażana umieścić w piekarniku i piec do momentu aż skórka papryki zrobi się ciemna (ok 40 min), bakłażan będzie bardzo miękki (ok 1 h), czosnek potrzebuje ok 20 min. W międzyczasie umyć włoszczyznę, umieścić w garnku i zalać ok 1,2 litra zimnej wody. Wywar gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną papryczką chilli ok 15 minut. Ma się zrobić szklista i słodka. Dodać do niej obrane ze skórki pieczone papryki, bakłażana i czosnek, dodać pieprz, sól i pozostałe przyprawy, chwilę poddusić - ok 3 min. Zalać wywarem i gotować 15 min. Zmiksować. Podawać z pokruszoną fetą. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 104kcal
Białko: 3,7g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 8,5g
Błonnik: 3,5g

środa, 23 września 2015

EGZOTYCZNY KOKTAJL Z MANGO I NEKTARYNKĄ

Pyszny, zdrowy, energetyczny koktajl z egzotyczną nutką mango o mleczka kokosowego. Uwielbiam to połączenie. Idealny jako II śniadanie lub podwieczorek. Wystarczy przelać do kubka termicznego i cieszyć się jego smakiem w pracy. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • ½ dojrzałego mango
  • 1 dojrzała nektarynka
  • ½ dojrzałego banana
  • 100ml mleka kokosowego
  • 300ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki zarodków pszennych


Sposób przyrządzenia:

Mango obrać ze skórki pokroić w kostkę, przełożyć do blendera, dodać pokrojone nektarynkę i banana. Zalać mlekiem kokosowym, mlekiem migdałowym, wsypać zarodki pszenne. Wszystko zmiksować na jednolitą konsystencję.  


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 134kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 16g
Błonnik: 3g

piątek, 18 września 2015

TOFU Z KASZĄ OWSIANĄ I WARZYWAMI

Dziś piątek więc proponuję danie typowo wegetariańskie i w sumie wegańskie też. Zawiera wszystkie moje ulubione, jesienne warzywa. Są one prawdziwą bombą antyoksydacyjną, chroniącą nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca i co ważne głównie dla kobiet, pomogą nam uniknąć zbyt szybkiego starzenia się skóry :) Dodatek kaszy owsianej bogatej w błonnik poprawi prace naszych jelit i pomoże w walce ze zbyt wysokim cholesterolem. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki: (4 porcje)

  • 200g kaszy owsianej
  • 200g tofu
  • 200g dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól; pieprz; słodka, mielona czerwona papryka; 2 gałązki świeżego rozmarynu


Sposób przyrządzenia:

Kaszę owsianą ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2,5. Tofu pokroić w kostkę (nie za dużą), przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę oraz listki z 1 gałązki rozmarynu. Dokładnie wymieszać i odstawić minimum na 1 godzinę. Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 oC do momentu aż skórka mocno ściemnieje. Przełożyć do miseczki przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180oC, włożyć dynię wymieszaną z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piec ok 15-20 minut aż dynia będzie miękka. Bakłażana pokroić w 1,5 cm plastry grillować z obydwóch stron. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć tofu, dodać przekrojone na półplastry bakłażana, pokrojoną w kostkę upieczoną paprykę, dynię i wymieszać. Dodać gałązkę rozmarynu i pozostawić na małym ogniu ok 5 minut. Podawać kaszą owsianą. 


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 360kcal
Białko: 16g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 45g
Błonnik: 12g

sobota, 12 września 2015

PUDDING CHIA Z MUSEM Z MANGO I BRZOSKWINI

Nasiona chia odkryłam niedawno. Pierwszy pudding z tego ziarna zjadałam u znajomej. Tamten był zrobiony na mleku owsianym z posmakiem rozmarynu.
Ja dziś proponuję mniej wytrawną wersję ale równie dobrą. Zamiast mleka owsianego użyłam mieszanki kokosowego z sojowym a rozmarynową nutkę zastąpiłam waniliową. Mus z mango i brzoskwini nadaje deserowi egzotyczny charakter.
Co można powiedzieć o samy deserze. Na pewno jest to bomba zdrowotna, bowiem nasiona chia zaliczamy do grupy produktów nazywanych superfoods. Są to produkty, których prozdrowotne działanie na organizm zostało potwierdzone naukowo.
Są one bogate w przeciwutleniacze, błonnik oraz kwasy omega-3. Czyli wszystkie składniki, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Jeżeli chcemy uchronić nasz organizm przed nowotworami, chorobami układu krążenia powinny się one znaleźć w naszej codziennej diecie.
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 100ml mleka kokosowego
  • 300ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski
  • 4 płaskie łyżki ziaren chia
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 mała dojrzała brzoskwinia


Sposób przyrządzenia:

Mleko kokosowe, sojowe, syrop z agawy, wanilię dokładnie połączyć za pomocą trzepaczki bądź miksera. Dodać nasiona chia i wymieszać. Rozlać do 4 małych szklanek, każda przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, minimum na 4 godziny.
Mango i brzoskwinię zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć za pomocą łyżki na stężały pudding. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja

Energia: 177kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 20g
Błonnik: 5g

środa, 9 września 2015

DYNIOWO-MARCHWIOWA ZUPA Z SOCZEWICĄ

Sezon na dynię czas zacząć :) 
Dziś proponuję sycąca i rozgrzewająca zupę na bogato. Kalorycznie odbiega od lekkich zupek, ale jej zadaniem nie jest pobudzenie naszego apetytu na drugie danie, ale jego zaspokojenie. Jej orientalny idealnie współgra z lekko orzechowym smakiem zielonej soczewicy. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 4 małe marchewki
  • 400g miąższu dyni pokrojonej w kostkę
  • 1,5 litra wody
  • ¼ selera, kawałek pora, 2 pietruszki, kilka gałązek selera naciowego, ½ natki pietruszki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ dużej puszki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki zielonej soczewicy
  • grubomielona sól, świeżomielony pieprz, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki przyprawy Garam Masala, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni


Sposób przyrządzenia:

Soczewicę opłukać gotować w wodzie z odrobiną soli, listkiem laurowym i zielem angielskim.
Marchewkę, seler, pietruszkę umyć, obrać. Przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, seler naciowy zalać wodą. Wodę z warzywami doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 45 minut. W międzyczasie pokrojoną w dużą kostkę dynię wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, imbir posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir oraz cebulę. Podsmażyć ok 5 minut. Z gotującego się wywaru wyciągnąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, dodać upieczoną dynię, podsmażoną cebulę z czosnkiem i imbirem. Gotować wszystko ok 10 minut. Zmiksować ale nie dokładnie. Dodać sól, pieprz, kmin i garam masalę, wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Zupę podawać z ugotowaną soczewicą, posypaną pestkami dyni.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja

Energia: 275kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 16g
Błonnik: 6g