Chyba nie ma osoby, która nie lubi domowego chleba. Zapach
pieczonego na zakwasie jest po prostu niesamowity.
Powiem szczerze, nie dojrzałam jeszcze do zrobienia własnego
zakwasu, dlatego mój chlebek upieczony jest na zakwasie z odzysku.
Temu przepisowi trzeba poświęcić troszkę czasu ale uwierzcie mi
warto!!!! Chleb jest pyszny, sycący i zdecydowanie bardzo, bardzo
zdrowy. Ma mnóstwo błonnika, który poprawia pracę jelit,
dodatek siemienia lnianego i słonecznika wzbogaciły go o zdrowe
kwasy tłuszczowe, które będą działać ochronnie na nasze serce.
Chleb ma niski indeks glikemiczny ponieważ nie zawiera ani grama
białej mąki.
Chleba nie polecam osobom, które mają problemy z nadkwasotą,
wrzodami żołądka, refluksem gdyż może nasilać objawy choroby.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki na zaczyn:
- 75g mąki pszennej razowej
- 90ml wody
- 2 łyżki zakwasu
Składniki na chleb:
- 380g mąki pszennej razowej
- 40g mąki żytniej
- 90g ziaren słonecznika (czego 30g zostawić do podsypania blaszki)
- 75g ziaren siemienia lnianego ( z czego 35g siemienia lnianego odłożyć)
- 175g wody
- ½ łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
W dzień przed pieczeniem chleba 35g siemienia lnianego zalać 100ml
wody i pozostawić przykryte. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić
przykryte. Semie lniane i zaczyn pozostawić na ok 12-16 godzin.
W dzień pieczenia mąkę razową i żytnią przesiać do miski, dodać do
niej 60g prażonych ziaren słonecznika i resztę uprażonych ziaren
siemienia lnianego, wodę, sól, namoczone siemię i zaczyn (jeżeli
chcemy piec dalej chleb warto odłożyć mały słoiczek zaczynu- możemy
go trzymać nawet ok 10 dni w lodówce). Składniki wygrabić ok 10-15
minut. Pozostawić na ok 2 godziny. Po upływie godziny ciasto
zagnieść jeszcze raz i pozostawić na kolejną godzinę. Prostokątną
formę posmarować oliwą, wysypać 30g ziaren słonecznika. Do tak
przygotowanej formy wyłożyć ciasto chlebowe i pozostawić na ok 8
godzin pod przykryciem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220oC przez ok 50 minut. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z formy i
studzić na kratce.
Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu)
Energia: 237 kcal
Białko: 8,5g
Tłuszcze: 7,5g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 7g
Własnoręcznie zrobiony chlebek zawsze jest na plus!
OdpowiedzUsuńtylko nie każdy potrafi zrobić samodzielnie chlebek :(
OdpowiedzUsuńja niestety do tej grupy się zaliczam ...