Jako dietetyk mam zwyczaj czytania etykiety każdego produktu, który
wezmę do ręki. Ostatnio pod lupę wzięłam ciasteczka zbożowe.
Niestety tak jak myślałam ich skład jest wielce niezadowalający.
Oprócz dużej ilości cukru znajdziemy w nich emulgatory, substancje
spulchniające, syrop glukozowo-fruktozowy. Same nazwy tych
składników świadczą o tym, że nie są one najlepsze dla naszego
organizmu.
Idąc za głosem zdrowia postanowiłam sama zrobić ciasteczka zbożowe.
Jako, że zdecydowanie jestem lepsza w gotowaniu niż pieczeniu
inspiracji w wypiekach zawsze szukam na blogu Moje Wypieki. Przepis
standardowo zmodyfikowałam. A mianowicie nie dodałam do ciasteczek
ani grama cukru. Jedynym słodkim akcentem jest biała czekolada i
ekologiczna granola.
Co można powiedzieć o samych ciasteczkach. Na pewno obfitują w
błonnik, tak ważny w naszej diecie. Poprawia on bowiem prace jelit
i obniża poziom cholesterolu. Zjedzone z owocem są doskonałą
alternatywą na II Śniadanie.
Polecam i Smacznego!!!!!
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- ½ szklanki płatków orkiszowych
- 2 szklanki otrębów pszennych
- 230g masła (masło musi być w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 szklanką posiekanych suszonych moreli
- 1 szklanka naturalnej granoli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przyrządzenia:Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło ubić lub utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć za pomocą miksera. Do masy dodawać stopniowo mąkę i dokładnie mieszać. Na koniec dodać płatki, otręby, granolę, posiekaną czekoladę i otręby. Połączyć składniki (ja robiłam do ręcznie). Ciasto podzielić na 3 równe kule i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie z każdej kuli uformować wałeczek i za pomocą noża odkrajać po kawałku ciasta, z którego formować ciasteczka. Ciasteczka piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC (najlepiej bez termoobiegu)Wartość odżywcza i energetyczna: 100g ciasteczekEnergia: 373 kcalBiałko: 10gTłuszcze: 22gWęglowodany: 36gBłonnik: 12g
lubię takie domowe ciasteczka, szczególnie w zdrowej wersji :) są najsmaczniejsze!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:) tak poza tym to fajny blog ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam do odwiedzania. :)
Usuń