niedziela, 6 kwietnia 2014

ZUPKA CEBULOWA NA BIAŁYM WINIE

Ostatnio wiosenna pogoda sprzyja, więc postanowiłam pożegnać zimę przepyszną rozgrzewającą zupą cebulową. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne i obkupione łzami ale gwarantuję, że smak wszystko rekompensuje. 
Cebula jest idealna w okresie zwiększonej zachorowalności - zwalcza infekcję wirusowe, bakteryjne, kaszel, działa wykrztuśnie. Zawarte w niej witaminy A, C, E - naturalne przeciwutleniacze - przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu, zapobiegają starzeniu się organizmu. Cebula ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi. 
Polecam i Smacznego !!!

 
Składniki (4 porcje)
 
  • ok 0,6 kg cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • kawałek pręgi wołowej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały por
  • ¼ selera
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki na grzanki: 4 porcje
  • 4 kromeczki z bagietki pełnoziarnistej
  • 50g tartego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz


Sposób przyrządzania:

Skrzydełka umyć, obrać ze skóry, pręgę wołową umyć. Do garnka nalać 1 litr wody, włożyć do niego obrane ze skórki skrzydełka, wołowinę i gotować na małym ogniu ok 40 minut. Po tym czasie dodać umytą i obraną włoszczyznę gotować kolejne 0,5 godziny. W międzyczasie obrać cebulę, obrać w piórka. Na patelni roztopić masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić ok 0,5 godziny mieszając co jakiś czas. Cebula ma być szklisto biała. Po tym czasie zwiększyć ogień wlać wino i dusić do momentu, aż wyparuje alkohol. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z gotującego się wywaru wyciągnąć mięso i warzywa. Dodać cebulę. Wszystko gotować jeszcze ok 10-15 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z grzanką z serem.
 Kromeczki z bagietki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać pieprzem i startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok 10 minut.


Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):

Energia: 288kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 19g
Błonnik: 3g

2 komentarze:

  1. U mnie też jak cebulowa, to z grzankami! Dzięki za przypomnienie o tej super zupie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah uwielbiam tą zupkę, dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!