Ostatnio wiosenna pogoda sprzyja, więc postanowiłam pożegnać zimę
przepyszną rozgrzewającą zupą cebulową. Jej przygotowanie jest
dosyć pracochłonne i obkupione łzami ale gwarantuję, że smak
wszystko rekompensuje.
Cebula jest idealna w okresie zwiększonej
zachorowalności - zwalcza infekcję wirusowe, bakteryjne, kaszel,
działa wykrztuśnie. Zawarte w niej witaminy A, C, E - naturalne
przeciwutleniacze - przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu,
zapobiegają starzeniu się organizmu. Cebula ma również właściwości
obniżające ciśnienie krwi.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki (4 porcje)
- ok 0,6 kg cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 skrzydełka z kurczaka
- kawałek pręgi wołowej
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały por
- ¼ selera
- 150ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na grzanki: 4 porcje
- 4 kromeczki z bagietki pełnoziarnistej
- 50g tartego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzania:
Skrzydełka umyć, obrać ze skóry, pręgę wołową umyć. Do garnka nalać
1 litr wody, włożyć do niego obrane ze skórki skrzydełka, wołowinę
i gotować na małym ogniu ok 40 minut. Po tym czasie dodać umytą i
obraną włoszczyznę gotować kolejne 0,5 godziny. W międzyczasie
obrać cebulę, obrać w piórka. Na patelni roztopić masło z oliwą,
wrzucić cebulę. Dusić ok 0,5 godziny mieszając co jakiś czas.
Cebula ma być szklisto biała. Po tym czasie zwiększyć ogień wlać
wino i dusić do momentu, aż wyparuje alkohol. Doprawić solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Z gotującego się wywaru wyciągnąć mięso i
warzywa. Dodać cebulę. Wszystko gotować jeszcze ok 10-15 minut. Na
koniec doprawić do smaku. Podawać z grzanką z serem.
Kromeczki z bagietki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać
pieprzem i startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do
200 oC przez ok 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):
Energia: 288kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 19g
Błonnik: 3g
U mnie też jak cebulowa, to z grzankami! Dzięki za przypomnienie o tej super zupie! :)
OdpowiedzUsuńAh uwielbiam tą zupkę, dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń