Płatki musli są jak najbardziej zdrowe i wskazane dla osób
dbających o figurę. Dziś proponuję musli z bardzo dużą ilością
orzechów i suszonych owców. Robiąc je pierwszy raz nie sądziłam, że
może tak dobrze smakować. Użycie syropu klonowego i oliwy
powoduje, że pod wpływem pieczenia staje się ono chrupkie i
aromatyczne.
Jeżeli chodzi o jego właściwości zdrowotne - ma ich na pewno wiele.
Przede wszystkim zawartość otrębów pszennych i owsianych doskonale
wpływa na poprawę pracy jelit i obniżenie cholesterolu.
Orzechy są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie
wpływają na gospodarkę lipidową w naszym organizmie, są dodatkowo
źródłem wapnia, magnezu i cynku oraz witamin z grupy B, które
dobrze wpływają na prace naszego mózgu oraz poprawiają stan włosów,
skóry i paznokci.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 15g orzechów włoskich
- 15g orzechów nerkowca
- 15g orzechów włoskich
- 15g słonecznika łuskanego
- 15g pestek dyni
- 15g migdałów (ja użyłam pokrojonych w słupki)
- 50g moreli suszonych
- 50g żurawiny
- 50g rodzynek
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane, otręby i orzechy przesypać do miski. Dodać syrop
klonowy i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie połączyć. Tak
przygotowane musli wysypać na blaszkę do pieczoną wyłożoną
pergaminem do pieczenia. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do
180 o C. Suszone morele pokroić w paseczki. Upieczone i ostudzone musli
wymieszać z suszonymi owocami i przesypać do słoika lub szczelnego,
metalowego pudełka.
Wartość odżywcza i energetyczna: 100g musli
Energia: 392kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 48g
Błonnik: 10g
Witam:) Czytam juz od dawna Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńAle dzisiaj Zapraszam Cie do mnie na rozdanie 300 zl na zakupy w sklepie internetowym:)
Wiecej tutaj http://beslimuk.blogspot.co.uk/2014/03/rozdaje-300-zl-na-zakupy.html
:)
Pysznie i zdrowo :> Domowe najlepsze! Do tego jogurt i jest idealne śniadanie :>
OdpowiedzUsuńA jak długo można to przechowywać w szczelnym pojemniku?
OdpowiedzUsuńoj długo długo, może i koło miesiąca, ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymuje, zostaje dość szybko pochłonięte przeze mnie i mojego męża.
OdpowiedzUsuń