Bardzo pożywna, zachęcająca swym kolorem sałatka. Prawdziwa bomba
witaminowa. Powiem szczerze, ze na sam jej widok cieknie mi ślinka.
Wszystkie produkty wykorzystane w sałatce są dużym źródłem witamin
i minerałów. W sam raz na trwające przesilenie zimowo-wiosenne.
Brokuły i pietruszka zawierają mnóstwo witaminy C - idealnie na
przeziębienia, poza tym zwierają dużo żelaza, więc wskazane są dla
osób z anemią. Razowy makaron wzbogaca sałatkę o błonnik,
poprawiający pracę jelit.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- 400g brokuła podzielonego na różyczki
- 100g makaronu razowego (ja użyłam rurek)
- 100g sera feta
- ½ pęczka pietruszki
- 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- garść kiełków rzodkiewki
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Brokuł ugotować na parze na półtwardo, makaron gotować w lekko
osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany brokuł i makaron
przełożyć do miski, ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę, natkę
pietruszki posiekać. Do miski dodać fetę, natkę, kiełki oraz
uprażone ziarna słonecznika. Wymieszać z sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia: 314kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 22g
Błonnik: 4g
Rzadko mieszam tak kiełki, ale to dowód na to,że powinnam próbować! :)
OdpowiedzUsuń