poniedziałek, 24 marca 2014

BROKUŁOWA SAŁATKA Z MAKARONEM RAZOWYM

Bardzo pożywna, zachęcająca swym kolorem sałatka. Prawdziwa bomba witaminowa. Powiem szczerze, ze na sam jej widok cieknie mi ślinka. 
Wszystkie produkty wykorzystane w sałatce są dużym źródłem witamin i minerałów. W sam raz na trwające przesilenie zimowo-wiosenne. Brokuły i pietruszka zawierają mnóstwo witaminy C - idealnie na przeziębienia, poza tym zwierają dużo żelaza, więc wskazane są dla osób z anemią. Razowy makaron wzbogaca sałatkę o błonnik, poprawiający pracę jelit. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)
  • 400g brokuła podzielonego na różyczki
  • 100g makaronu razowego (ja użyłam rurek)
  • 100g sera feta
  • ½ pęczka pietruszki
  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • garść kiełków rzodkiewki
Na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
 
 
Sposób przyrządzenia:

Brokuł ugotować na parze na półtwardo, makaron gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany brokuł i makaron przełożyć do miski, ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Do miski dodać fetę, natkę, kiełki oraz uprażone ziarna słonecznika. Wymieszać z sosem.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 314kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 22g
Błonnik: 4g

1 komentarz:

  1. Rzadko mieszam tak kiełki, ale to dowód na to,że powinnam próbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!