niedziela, 16 marca 2014

OMLETOWA WARIACJA ZE SZPIANKIEM

W brzydki, deszczowy, niedzielny poranek nic nie smakuje tak dobrze jak kolorowy omlet ze szpinakiem. Wygląd wiosennej łąki na talerzu cieszy oczy.
Dodatek suszonych na słońcu pomidorów nadaje słodko-słonego smaku a szpinak wzbogaca omlet o żelazo, magnez i kwas foliowy.
Bardzo szybko się przygotowuje i bardzo dobrze smakuje. 
Polecam i Smacznego!!!

 
Składniki: (4 porcje)
  • 3 garście młodych listków szpinaku
  • kilka małych pomidorków (ja użyłam pomarańczowych)
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:

Suszone pomidory pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, chwilę podsmażyć suszone pomidory, dodać pomidorki koktajlowe. Chwilę rumienić, dodać umyty szpinak. Dusić kilka minut. W międzyczasie jajka wbić do miseczki, dodać sól i pieprz i rozbełtać za pomocą widelca lub trzepaczki. Masę wylać na warzywa. Omlet rumienić z obydwóch stron.



Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 131kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 3g
Błonnik: 0,9g

3 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!