W
brzydki, deszczowy, niedzielny poranek nic nie smakuje tak dobrze jak
kolorowy omlet ze szpinakiem. Wygląd wiosennej łąki na talerzu cieszy
oczy.
Dodatek suszonych na słońcu pomidorów nadaje słodko-słonego smaku a szpinak wzbogaca omlet o żelazo, magnez i kwas foliowy.
Bardzo szybko się przygotowuje i bardzo dobrze smakuje.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki: (4 porcje)
- 3 garście młodych listków szpinaku
- kilka małych pomidorków (ja użyłam pomarańczowych)
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Suszone pomidory pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. Na
patelni rozgrzać oliwę, chwilę podsmażyć suszone pomidory, dodać
pomidorki koktajlowe. Chwilę rumienić, dodać umyty szpinak. Dusić
kilka minut. W międzyczasie jajka wbić do miseczki, dodać sól i
pieprz i rozbełtać za pomocą widelca lub trzepaczki. Masę wylać na
warzywa. Omlet rumienić z obydwóch stron.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 131kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 3g
Błonnik: 0,9g
Połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się z żółtymi pomidorkami!
OdpowiedzUsuńżyczę sobie taki na kolację! :D
OdpowiedzUsuń