niedziela, 16 marca 2014

CURRY Z KURCZAKIEM I SOCZEWICĄ

Imbir, chilli, limonka - przyprawy kojarzące się z Dalekim Wschodem. Mocne i rozgrzewające aromaty są idealne na pożegnanie zimowego sezonu. Moja propozycja na dziś to pięknie pachnące lekko pikantne curry.
Dodatek soczewicy wzbogaca potrawę o błonnik, który korzystnie wpływa na nasze serce oraz obniża poziom cukru we krwi. Marchewka i bakłażan zawierają dużo beta-karotenu, który korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki (4 porcje)

  • 200g piersi z kurczaka
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 1 bakłażan
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 100ml mleczka kokosowego (ja użyłam ekologicznego)
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • sok z ćwiartki limonki
  • szklanka wywaru warzywnego
  • ½ papryczki chilli
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • odrobina soli, 1 łyżeczka przyprawy tikka masala
  • 120g czerwonego ryżu 
     

    Sposób przyrządzenia:

    Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki. Do kurczaka dodać drobno posiekany imbir i papryczkę chilli, oliwę z oliwek, skórkę i sok z limonki, sól, 3 łyżki mleczka kokosowego. Odstawić na ok 1 godzinę.
    Ugotować czerwoną soczewicę, bakłażana pokroić w grube plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, grillować z obydwóch stron. Grillowanego bakłażana pokroić na mniejsze części. Marchewkę pokroić w plasterki i dusić na oleju kokosowym.
    Wcześniej zamarynowanego kurczaka oprószyć mąką i obsmażyć na bardzo rozgrzanej patelni. Następnie dodać wywar warzywny, czerwoną soczewicę, marchewkę i bakłażana. Gotować ok
    5 minut. Dodać mleczko koksowe i przyprawę tikka masala. Gotować ok 10 minut. Podawać z czerwonym ryżem. Czerwony ryż przed ugotowaniem należy przepłukać trzykrotnie wodą
    i gotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2.


    Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):

    Energia: 321kcal
    Białko: 18g
    Tłuszcze: 12g
    Węglowodany: 37g
    Błonnik: 7g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!