Imbir, chilli, limonka - przyprawy kojarzące się z Dalekim Wschodem.
Mocne i rozgrzewające aromaty są idealne na pożegnanie zimowego
sezonu. Moja propozycja na dziś to pięknie pachnące lekko pikantne
curry.
Dodatek soczewicy wzbogaca potrawę o błonnik, który korzystnie
wpływa na nasze serce oraz obniża poziom cukru we krwi. Marchewka i
bakłażan zawierają dużo beta-karotenu, który korzystnie wpływa na
nasz układ krwionośny.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki (4 porcje)
- 200g piersi z kurczaka
- 50g czerwonej soczewicy
- 1 bakłażan
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 100ml mleczka kokosowego (ja użyłam ekologicznego)
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- sok z ćwiartki limonki
- szklanka wywaru warzywnego
- ½ papryczki chilli
- mały kawałek świeżego imbiru
- odrobina soli, 1 łyżeczka przyprawy tikka masala
- 120g czerwonego ryżu
Sposób przyrządzenia:Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki. Do kurczaka dodać drobno posiekany imbir i papryczkę chilli, oliwę z oliwek, skórkę i sok z limonki, sól, 3 łyżki mleczka kokosowego. Odstawić na ok 1 godzinę.Ugotować czerwoną soczewicę, bakłażana pokroić w grube plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, grillować z obydwóch stron. Grillowanego bakłażana pokroić na mniejsze części. Marchewkę pokroić w plasterki i dusić na oleju kokosowym.Wcześniej zamarynowanego kurczaka oprószyć mąką i obsmażyć na bardzo rozgrzanej patelni. Następnie dodać wywar warzywny, czerwoną soczewicę, marchewkę i bakłażana. Gotować ok
5 minut. Dodać mleczko koksowe i przyprawę tikka masala. Gotować ok 10 minut. Podawać z czerwonym ryżem. Czerwony ryż przed ugotowaniem należy przepłukać trzykrotnie wodą
i gotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):Energia: 321kcalBiałko: 18gTłuszcze: 12gWęglowodany: 37gBłonnik: 7g
w takiej wersji jeszcze curry nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń