niedziela, 23 marca 2014

PIECZONE PIEROGI Z CIECIORKOWYM NADZIENIEM

Zamiast tradycyjnych - dziś proponuję pierogi pieczone z przepysznym farszem na bazie ricotty i cieciorki. Różnią się od zwykłych tym, że zawierają drożdże więc potrzebują nieco więcej czasu, żeby wyrosnąć. Pomimo tego wcale nie ustępują smakiem pierogom robionym w tradycyjny sposób.
Polecam i Smacznego!!!


Składniki na ciasto:
  • 280g mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek mleka (ok 90ml)
  • 6 łyżek wody (ok 90ml)
  • odrobina soli
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, letnie mleko z wodą. Wyrabiać ciasto ok 10 minut na stolnicy. Wyrobione ciasto odłożyć na ok 1 godzinę pod przykryciem w ciepłe, ciche miejsce do podwojenia objętości.


Składniki na farsz:
  • 1 puszka cieciorki z puszki (240g)
  • 1 opakowanie ricotty (250g)
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć, dodać odsączoną cieciorkę, doprawić solą i pieprzem i dusić ok 10 minut. Cebulę z cieciorką przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać ricottę, posiekaną natkę pietruszki, doprawić ewentualnie do smaku. Dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5-0,7 cm. Za pomocą okrągłego naczynia (ja do tego celu użyłam szklanki o średnicy 10cm)wykrawać kółka. Na każde kółko wyłożyć łyżkę farszu, złożyć na pół, zlepić. Pierogi układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na ok 0,5 godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka mlekiem, oprószyć grubą solą i sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok 25 minut.

 
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 pieroga

Energia: 147kcal
Białko: 6g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 16g
Błonnik: 2g

4 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!