niedziela, 6 kwietnia 2014

ORZECHOWE MUSLI Z OWOCAMI

Płatki musli są jak najbardziej zdrowe i wskazane dla osób dbających o figurę. Dziś proponuję musli z bardzo dużą ilością orzechów i suszonych owców. Robiąc je pierwszy raz nie sądziłam, że może tak dobrze smakować. Użycie syropu klonowego i oliwy powoduje, że pod wpływem pieczenia staje się ono chrupkie i aromatyczne.
Jeżeli chodzi o jego właściwości zdrowotne - ma ich na pewno wiele. Przede wszystkim zawartość otrębów pszennych i owsianych doskonale wpływa na poprawę pracy jelit i obniżenie cholesterolu.
Orzechy są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową w naszym organizmie, są dodatkowo źródłem wapnia, magnezu i cynku oraz witamin z grupy B, które dobrze wpływają na prace naszego mózgu oraz poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 15g orzechów włoskich
  • 15g orzechów nerkowca
  • 15g orzechów włoskich
  • 15g słonecznika łuskanego
  • 15g pestek dyni
  • 15g migdałów (ja użyłam pokrojonych w słupki)
  • 50g moreli suszonych
  • 50g żurawiny
  • 50g rodzynek
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane, otręby i orzechy przesypać do miski. Dodać syrop klonowy i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie połączyć. Tak przygotowane musli wysypać na blaszkę do pieczoną wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Suszone morele pokroić w paseczki. Upieczone i ostudzone musli wymieszać z suszonymi owocami i przesypać do słoika lub szczelnego, metalowego pudełka.


Wartość odżywcza i energetyczna: 100g musli

Energia: 392kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 48g
Błonnik: 10g

4 komentarze:

  1. Witam:) Czytam juz od dawna Twojego bloga :)

    Ale dzisiaj Zapraszam Cie do mnie na rozdanie 300 zl na zakupy w sklepie internetowym:)

    Wiecej tutaj http://beslimuk.blogspot.co.uk/2014/03/rozdaje-300-zl-na-zakupy.html
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo :> Domowe najlepsze! Do tego jogurt i jest idealne śniadanie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak długo można to przechowywać w szczelnym pojemniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. oj długo długo, może i koło miesiąca, ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymuje, zostaje dość szybko pochłonięte przeze mnie i mojego męża.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!