sobota, 3 maja 2014

AZJATYCKI CHICKENBURGER

Myślę, że spokojnie mogę stwierdzić, że fast food w niektórych przypadkach może być zdrowy i niskokaloryczny. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie składniki. Dziś przygotowałam przepyszne, domowe chickenburgery z nutką wschodnich aromatów. 
Polecam i Smacznego !!!

 
Składniki: (4 burgery)
  • 350g mięsa drobiowego (ja użyłam mięsa z podudzi kurczaka)
  • ½ papryczki chilli
  • 1 gałązka dymki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka tartego grana padano
  • sól, pieprz grubomielony
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • 4 plasterki cebuli
  • 4 plasterki pomidora malinowego
  • 4 duże liście sałaty lub 8 mniejszych
  • 4 łyżeczki keczupu
  • 4 pełnoziarniste kajzerki


Sposób przyrządzenia:

Mięso zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Dodać posiekaną papryczkę chilli, dymkę, grana padano, musztardę, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Za pomocą wilgotnych dłoni uformować burgery, które grillować z obydwóch stron na dobrze nagrzanej patelni grillowej. Na tej samej patelni przyrumienić przekrojone na pół kajzerki. Na spodzie każdej bułeczki układać kolejno sałatę, mięso, plastry cebuli i pomidora, keczup. Przykryć górą bułki.

 
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 chickenburgera

Energia: 298 kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 35g
Błonnik: 4g

3 komentarze:

  1. Jakie delikatne i wiosenne :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie burgery to niemalże codziennie można jeść! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!