Myślę, że spokojnie mogę stwierdzić, że fast food w niektórych
przypadkach może być zdrowy i niskokaloryczny. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie składniki.
Dziś przygotowałam przepyszne, domowe chickenburgery z nutką
wschodnich aromatów.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 burgery)
- 350g mięsa drobiowego (ja użyłam mięsa z podudzi kurczaka)
- ½ papryczki chilli
- 1 gałązka dymki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka tartego grana padano
- sól, pieprz grubomielony
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- 4 plasterki cebuli
- 4 plasterki pomidora malinowego
- 4 duże liście sałaty lub 8 mniejszych
- 4 łyżeczki keczupu
- 4 pełnoziarniste kajzerki
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Dodać
posiekaną papryczkę chilli, dymkę, grana padano, musztardę,
przyprawy. Dokładnie wymieszać. Za pomocą wilgotnych dłoni
uformować burgery, które grillować z obydwóch stron na dobrze
nagrzanej patelni grillowej. Na tej samej patelni przyrumienić
przekrojone na pół kajzerki. Na spodzie każdej bułeczki układać
kolejno sałatę, mięso, plastry cebuli i pomidora, keczup. Przykryć
górą bułki.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 chickenburgera
Energia: 298 kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 35g
Błonnik: 4g
Jakie delikatne i wiosenne :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie burgery to niemalże codziennie można jeść! :)
OdpowiedzUsuńZdrowy burger to jest to :)
OdpowiedzUsuń