niedziela, 25 maja 2014

BOTWINKOWE TAGLIATELLE

Z czym nam się kojarzy botwinka? Mi chyba najbardziej z chłodnikiem. Dziś jednak postanowiłam trochę z nią poeksperymentować. W połączeniu z makaronem i serkiem idealnie się komponuje. Danie przygotowuję się ekspresowo i banalnie prosto a przy tym jest lekkie i zdrowe. Idealny obiad na letnie popołudnie. Botwinka zawiera dużo witamin zwłaszcza witaminy A i C, dodatkowo jest źródłem żelaza i wapnia. Jest odświeżająca i łatwostrawna. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki:
  • 70g makaronu razowego tagliatelle
  • ½ pęczka botwinki (same łodyżki z listkami)
  • ¼ opakowania serka Philadelphia light
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Botwinkę dokładnie umyć i posiekać (ale nie za drobno). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przy czym na 4-5 minut przed ugotowaniem dodać botwinkę. Po upływie odpowiedniego czasu makaron wraz z botwinką odcedzić. Na patelni uprażyć pestki dyni dodać oliwę. Jak będzie gorąca dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać makaron z botwinką. Podsmażyć. Na koniec dodać Philadelphię. Wymieszać.


Wartość odżywcza i energetyczna:

Kcal: 369kcal
Białko: 17g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 51g
Błonnik: 7g

3 komentarze:

  1. Mm musiało być pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tu pysznie! Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!