Warzywa korzeniowe idealnie komponują się z azjatyckimi
przyprawami. Na straganach można już znaleźć botwinkę, młodą
włoszczyznę i ziemniaki, które idealnie pasują do tego połączenia.
Różnorodność barw tego dania na pewno skusi każdego.
Polecam i
Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- pęczek młodej marchewki (ok 4 sztuk)
- 8 małych młodych ziemniaków
- 3 szalotki
- 4 małe buraczki z botwinki
- 1 mała cytryna
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeży rozmaryn i tymianek, bazylia,
- sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka garam masala
- 4 brzuszki halibuta (po 120g każdy)
Sposób przyrządzenia:
Marchew i ziemniaki dokładnie umyć, buraczki i szalotkę obrać.
Warzywa i cytrynę pokroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do naczynia
żaroodpornego, dodać miód, oliwę (2 łyżki), sól, pieprz, garam
masala. Wszystko dokładnie wymieszać. Na wierzchu poukładać
cytrynę, gałązki tymianku i rozmarynu. Piec pod przykryciem w
piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 1godzinę, następnie piec jeszcze ok 0,5 godziny bez
przykrycia.
Bazylię i tymianek włożyć do moździerza, dodać 1 łyżkę oliwy z
oliwek, sól, sok z cytryny. Dokładnie utrzeć. Tak przygotowaną
pastą natrzeć brzuski halibuta. Odstawić na ok 0,5 godziny. Po tym
czasie grillować z obydwóch stron.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 229kcal
Białko: 7,5g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 22g
Błonnik: 4g
Hej, fajny przepis, piękne zdjęcia! Chętnie go wypróbuję, bo właśnie szukam przepisów na pieczonego halibuta (to jedno z dań w diecie dash). Pozdrawiam i życzę powodzenia w blogowaniu :)
OdpowiedzUsuń