poniedziałek, 2 czerwca 2014

GRILLOWANY HALIBUT Z PIECZONYMI WARZYWAMI KORZENIOWYMI

Warzywa korzeniowe idealnie komponują się z azjatyckimi przyprawami. Na straganach można już znaleźć botwinkę, młodą włoszczyznę i ziemniaki, które idealnie pasują do tego połączenia. Różnorodność barw tego dania na pewno skusi każdego. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)
  • pęczek młodej marchewki (ok 4 sztuk)
  • 8 małych młodych ziemniaków
  • 3 szalotki
  • 4 małe buraczki z botwinki
  • 1 mała cytryna
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży rozmaryn i tymianek, bazylia,
  • sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka garam masala
  • 4 brzuszki halibuta (po 120g każdy)

Sposób przyrządzenia:

Marchew i ziemniaki dokładnie umyć, buraczki i szalotkę obrać. Warzywa i cytrynę pokroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać miód, oliwę (2 łyżki), sól, pieprz, garam masala. Wszystko dokładnie wymieszać. Na wierzchu poukładać cytrynę, gałązki tymianku i rozmarynu. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 1godzinę, następnie piec jeszcze ok 0,5 godziny bez przykrycia.
Bazylię i tymianek włożyć do moździerza, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, sok z cytryny. Dokładnie utrzeć. Tak przygotowaną pastą natrzeć brzuski halibuta. Odstawić na ok 0,5 godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.



Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 229kcal
Białko: 7,5g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 22g
Błonnik: 4g


1 komentarz:

  1. Hej, fajny przepis, piękne zdjęcia! Chętnie go wypróbuję, bo właśnie szukam przepisów na pieczonego halibuta (to jedno z dań w diecie dash). Pozdrawiam i życzę powodzenia w blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!