Nadeszła moja ulubiona pora roku. Bazary obfitują w sezonowe owoce
i warzywa. Patrząc na soczyste, czerwone pomidory malinowe nabrałam
ochoty na klasyczną zupę pomidorową, której smak przypomina mi
dzieciństwo.
Jednak zamiast ryżu użyłam bogatej w błonnika i
witaminy kaszy pęczak. Zapach smażonych na maśle pomidorów jest
po prostu obłędny!!!
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (6 porcji)
- 1kg pomidorów- najlepiej dojrzałych malinowych
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mała
- młoda włoszczyzna
- 5 łyżek kaszy pęczak
- gałązka lubczyku, kilka gałązek świeżej bazylii
- przyprawy: sól i pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli bez
glutaminianu sodu(ja użyłam ekologicznej)
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok 1,5 litra wody, zagotować. W międzyczasie
dokładnie umyć młodą włoszczyznę - odcinając kilka listków z selera
i pietruszki. Zieleninę wraz z ziołami związać nitką lub
kordonkiem. Seler obrać. Włoszczyznę wrzucić do gotującej się wody
wraz ze związaną zieleniną i gotować ok 0,5 godziny. W międzyczasie
sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni
rozgrzać oliwę z masłem, dodać pomidory. Smażyć ok 15 minut. Na
koniec dodać sól i pieprz. Z wywaru wyciągnąć ugotowaną
włoszczyznę, marchewkę pokroić w kostkę
(ok 4 sztuk) i wrzucić z powrotem do wywaru, dodać pomidory, kaszę, kostkę rosołową. Gotować wszystko ok 0,5 godziny. Podawać posypaną ulubionymi świeżymi ziołami.
(ok 4 sztuk) i wrzucić z powrotem do wywaru, dodać pomidory, kaszę, kostkę rosołową. Gotować wszystko ok 0,5 godziny. Podawać posypaną ulubionymi świeżymi ziołami.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 96kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 18g
Błonnik: 2,5g
super przepis, ja wczoraj robiłam ogórkową z pęczakiem, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda jak tajska :)
OdpowiedzUsuńWygląda i pewnie smakuje wyśmienicie! Jakoś nigdy nie podsmażałam pomidorów na maśle na pomidorową zupkę?! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, smakuje jak bajka, wypróbowałam
OdpowiedzUsuń