wtorek, 3 czerwca 2014

ZDROWA ZUPKA POMIDOROWA Z PĘCZAKIEM

Nadeszła moja ulubiona pora roku. Bazary obfitują w sezonowe owoce i warzywa. Patrząc na soczyste, czerwone pomidory malinowe nabrałam ochoty na klasyczną zupę pomidorową, której smak przypomina mi dzieciństwo. 
Jednak zamiast ryżu użyłam bogatej w błonnika i witaminy kaszy pęczak. Zapach smażonych na maśle pomidorów jest po prostu obłędny!!! 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (6 porcji)
  • 1kg pomidorów- najlepiej dojrzałych malinowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mała
  • młoda włoszczyzna
  • 5 łyżek kaszy pęczak
  • gałązka lubczyku, kilka gałązek świeżej bazylii
  • przyprawy: sól i pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli bez glutaminianu sodu(ja użyłam ekologicznej)


Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać ok 1,5 litra wody, zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć młodą włoszczyznę - odcinając kilka listków z selera i pietruszki. Zieleninę wraz z ziołami związać nitką lub kordonkiem. Seler obrać. Włoszczyznę wrzucić do gotującej się wody wraz ze związaną zieleniną i gotować ok 0,5 godziny. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pomidory. Smażyć ok 15 minut. Na koniec dodać sól i pieprz. Z wywaru wyciągnąć ugotowaną włoszczyznę, marchewkę pokroić w kostkę
(ok 4 sztuk) i wrzucić z powrotem do wywaru, dodać pomidory, kaszę, kostkę rosołową. Gotować wszystko ok 0,5 godziny. Podawać posypaną ulubionymi świeżymi ziołami.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 96kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 18g
Błonnik: 2,5g

4 komentarze:

  1. super przepis, ja wczoraj robiłam ogórkową z pęczakiem, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i pewnie smakuje wyśmienicie! Jakoś nigdy nie podsmażałam pomidorów na maśle na pomidorową zupkę?! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, smakuje jak bajka, wypróbowałam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!