Ze śniadaniem najczęściej kojarzymy kanapki, musli lub owsiankę, więc co powiecie na pancakes, ale nie te tradycyjne z białej mąki - tylko
orkiszowe z otrębami, a zamiast konfitury pachnący cynamonem sos
jabłkowo-gruszkowy. Gwarantuję, że takie śniadanie na pewno was
nasyci i usatysfakcjonuje.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki na ciasto: (4 porcje)
- 250ml mleka 1,5% tłuszczu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 170g mąki orkiszowej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Na sos: (4 porcje)
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia gruszka
- ¼ szklanki wody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować na jednolitą
konsystencję. Ciasto wylewać za pomocą małej chochelki na patelnie
wysmarowaną olejem. Rumienić z obydwóch stron. Z podanej ilości
powinno wyjść ok 22-24 placuszków.
Jabłko i gruszkę umyć obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Do
rondelka wlać wodę - zagotować, dodać owoce, cukier i cynamon. Dusić
wszystko do miękkości.
Pancakes'y podawać polane syropem jabłkowo- gruszkowym.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji (6 pancakes)
Energia: 264kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 49g
Błonnik: 6g
Energia: 264kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 49g
Błonnik: 6g
Akceptuje takie śniadania, całkowicie! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie! :D
OdpowiedzUsuńtakim placuszkom nigdy nie potrafię się oprzeć! :)
OdpowiedzUsuń