piątek, 2 maja 2014

PEŁNOZIARNISTE PANCAKES Z SOSEM GRUSZKOWO-OWOCOWYM

Ze śniadaniem najczęściej kojarzymy kanapki, musli lub owsiankę, więc co powiecie na pancakes, ale nie te tradycyjne z białej mąki - tylko orkiszowe z otrębami, a zamiast konfitury pachnący cynamonem sos jabłkowo-gruszkowy. Gwarantuję, że takie śniadanie na pewno was nasyci i usatysfakcjonuje. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki na ciasto: (4 porcje)
  • 250ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 170g mąki orkiszowej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Na sos: (4 porcje)

  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia gruszka
  • ¼ szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu



Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto wylewać za pomocą małej chochelki na patelnie wysmarowaną olejem. Rumienić z obydwóch stron. Z podanej ilości powinno wyjść ok 22-24 placuszków.
Jabłko i gruszkę umyć obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Do rondelka wlać wodę - zagotować, dodać owoce, cukier i cynamon. Dusić wszystko do miękkości.
Pancakes'y podawać polane syropem jabłkowo- gruszkowym.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji (6 pancakes)
 
Energia: 264kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 49g
Błonnik: 6g

3 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!