Uwielbiam dynię za jej wszechstronność. Idealnie
nadaje się do potraw wytrawnych jak i na słodko. Dziś proponuję bardzo
szybki, wytrawny przepis na sycącą zapiekankę. Wyszła pyszna!!!
Polecam i
Smacznego!!!
Składniki: (4 porcje)
- 240g makaronu orkiszowego (wstążki lub rurki)
- 200g dyni pokrojonej w kostkę
- 200g żółtej fasolki szparagowej ugotowanej na półtwardo
- 1 mała cebula (50g) pokrojona w kostkę
- 1 łyżka mąki chlebowej
- 150ml mleka 1,5%
- 1 kulka mozzarelli light startej na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, curry, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować
zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle zeszklić cebulę, dodać mąkę,
następnie należy dodawać powoli mleko stale mieszając aż sos zacznie
gęstnieć. Dodać połowę porcji sera, musztardę, pieprz, sól, mieloną
paprykę, curry i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Jeżeli sos będzie za
gęsty rozcieńczyć go wodą z makaronu. Przygotowany sos wymieszać w
naczyniu do zapiekania z makaronem, dynią i fasolką szparagową. Posypać
drugą połową sera, oprószyć słodką mieloną papryką. Zapiekać w
piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
- Energia: 353 kcal
- Białko: 19g
- Tłuszcze: 8g
- Węglowodany: 51g
- Błonnik: 7g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!