środa, 12 listopada 2014

ZAPIEKANKA Z DYNIĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Uwielbiam dynię za jej wszechstronność. Idealnie nadaje się do potraw wytrawnych jak i na słodko. Dziś proponuję bardzo szybki, wytrawny przepis na sycącą zapiekankę. Wyszła pyszna!!! 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki: (4 porcje)

  • 240g makaronu orkiszowego (wstążki lub rurki) 
  • 200g dyni pokrojonej w kostkę 
  • 200g żółtej fasolki szparagowej ugotowanej na półtwardo 
  • 1 mała cebula (50g) pokrojona w kostkę 
  • 1 łyżka mąki chlebowej 
  • 150ml mleka 1,5% 
  • 1 kulka mozzarelli light startej na tarce o grubych oczkach 
  • 1 łyżka musztardy miodowej 
  • 1 łyżka masła 
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, curry, gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle zeszklić cebulę, dodać mąkę, następnie należy dodawać powoli mleko stale mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Dodać połowę porcji sera, musztardę, pieprz, sól, mieloną paprykę, curry i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty rozcieńczyć go wodą z makaronu. Przygotowany sos wymieszać w naczyniu do zapiekania z makaronem, dynią i fasolką szparagową. Posypać drugą połową sera, oprószyć słodką mieloną papryką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 10 minut.



 Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji 

  • Energia: 353 kcal 
  • Białko: 19g 
  • Tłuszcze: 8g 
  • Węglowodany: 51g 
  • Błonnik: 7g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!