czwartek, 6 listopada 2014

JESIENNE ORKISZOWE DROŻDŻÓWKI

Przyznaję, że drożdżówki to moja słabość. Po prostu je uwielbiam. Jeżeli nie masz pomysłu na II śniadanie, mój wypiek nadaje się idealnie. Nie za słodkie, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, będą smakowały niejednemu drożdżówkowemu amatorowi. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki na ciasto (16 drożdżówek)
  • 250g mąki pszennej chlebowej 
  • 250g mąki orkiszowej
  •  szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • szklanka mleka 
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła 
  • 70ml syropu z agawy 
  • 10 g drożdży instant 
  • 250ml mleka 1,5% tłuszczu

Składniki na nadzienie:
  • 120g dyni startej na dużych oczkach 
  • 2 szare renety obrane ze skórki i starte na dużych oczkach 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • 1 laska wanilii 
  • 45ml syropu z agawy 
  • 50g zmielonych orzechów włoskich


Sposób przyrządzenia:

Startą dynię i jabłko przełożyć do rondelka z grubym dnem. Dodać cynamon, ziarenka wanilii. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż wyparuje cała woda. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie i wymieszać. 
 Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i wymieszać. Mleko (musi być w temperaturze pokojowej) wymieszać z masłem, syropem z agawy i jajkiem. Dodać do mąki z drożdżami i wyrobić ciasto. Ja wyrabiałam ok 10 minut. Zostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (ok 2 godzin). 
Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 16 części, uformować w kule i pozostawić ok 10 minut to napuszenia. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek, nakładać ok 1 czubatej łyżeczki nadzienia (20g), rozsmarować nożem i zawijać w rulon. Należy każdy rulon dokładnie skleić i rolować, nadając kształt owalnych drożdżówek. 
Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 45 minut. Każdą drożdżówkę posmarować za pomocą pędzelka mlekiem. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 drożdżówki (ok 70g)

  • Energia: 183 kcal 
  • Białko: 5g 
  • Tłuszcze: 6g 
  • Węglowodany: 29g 
  • Błonnik: 3g


2 komentarze:

  1. podoba mi się ;) jedną porywam na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie boskie w przekroju. Chce jedną! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!