Przyznaję, że drożdżówki to moja słabość. Po prostu
je uwielbiam. Jeżeli nie masz pomysłu na II śniadanie, mój wypiek nadaje
się idealnie. Nie za słodkie, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki
orkiszowej z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, będą smakowały niejednemu
drożdżówkowemu amatorowi.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki na ciasto (16 drożdżówek)
- 250g mąki pszennej chlebowej
- 250g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 jajko
- szklanka mleka
- ¼ szklanki rozpuszczonego masła
- 70ml syropu z agawy
- 10 g drożdży instant
- 250ml mleka 1,5% tłuszczu
Składniki na nadzienie:
- 120g dyni startej na dużych oczkach
- 2 szare renety obrane ze skórki i starte na dużych oczkach
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii
- 45ml syropu z agawy
- 50g zmielonych orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Startą dynię i jabłko
przełożyć do rondelka z grubym dnem. Dodać cynamon, ziarenka wanilii.
Smażyć na małym ogniu do momentu, aż wyparuje cała woda. Na koniec dodać
zmielone orzechy włoskie i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i wymieszać. Mleko (musi być w
temperaturze pokojowej) wymieszać z masłem, syropem z agawy i jajkiem.
Dodać do mąki z drożdżami i wyrobić ciasto. Ja wyrabiałam ok 10 minut.
Zostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (ok 2 godzin).
Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 16 części, uformować w
kule i pozostawić ok 10 minut to napuszenia. Każdą kulkę rozwałkować na
cienki placek, nakładać ok 1 czubatej łyżeczki nadzienia (20g),
rozsmarować nożem i zawijać w rulon. Należy każdy rulon dokładnie skleić
i rolować, nadając kształt owalnych drożdżówek.
Gotowe umieścić na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do
wyrośnięcia ok 45 minut. Każdą drożdżówkę posmarować za pomocą pędzelka
mlekiem. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 drożdżówki (ok 70g)
- Energia: 183 kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 6g
- Węglowodany: 29g
- Błonnik: 3g
podoba mi się ;) jedną porywam na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńJakie boskie w przekroju. Chce jedną! :)
OdpowiedzUsuń