środa, 19 listopada 2014

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA v.light

Uwielbiam praktycznie wszystkie zapiekanki. Ziemniaczane chyba najbardziej. Nic bardziej mnie nie denerwuje, jak stwierdzenie, że ziemniaki tuczą. Otóż jedzone w odpowiedniej ilości i postaci, jak najbardziej mogą znaleźć się w jadłospisie osób dbających o linię. 
Dziś proponuję zapiekankę z dodatkiem cukinii i bakłażana. Jest ona troszkę pracochłonna, ale gwarantuję, że jak spróbujecie to nie pożałujecie poświęconego czasu na jej przygotowanie. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: 4 porcje

  • 300g zmielonego mięsa z podudzi z kurczaka 
  • 700g ziemniaków pokrojonych w plasterki i podgotowanych 
  • 1 średnia cukinia pokrojona w plastry 
  • 1 średni bakłażan pokrojony w plasterkiem 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 średnia cebula 
  • 200g pieczarek 
  • 2 średnie pomidory sparzony i obrany ze skórki (360g) 
  • 100g sera żółtego light (ok 23% tłuszczu) startego na tarce o grubych oczkach 
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, curry


Sposób przyrządzenia:

Plastry bakłażana i cukinii oprószyć sola pozostawić na ok 15 minut. Opłukać wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwę z solą i pieprzem. Mają być mocno wysmażone.. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mielone mięso, sól, pieprz, paprykę i curry, pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić ok 10 minut, dodać pieczarki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200o C. Na dnie naczynia ułożyć 1 warstwę ziemniaków na przemian z cukinią i bakłażanem, wyłożyć mięso i połowę porcji startego sera. Pokryć drugą warstwą ziemniaków i bakłażana. Piec w piekarniku przez ok 30 minut. Na 10 minut przed końcem drugą porcją sera i kontynuować pieczenie.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

  • Kcal: 349kcal 
  • Białko: 26g 
  • Tłuszcze: 15g 
  • Węglowodany: 29g 
  • Błonnik: 6g

2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!