wtorek, 6 października 2015

GRYCZANA WEGE ZAPIEKANKA POD OWSIANYM BESZAMELEM

Szybka zapiekanka z rozmarynowym posmakiem, rozpływa się w ustach. Idealna dla zapracowanych, ceniących sobie czas, bo nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy :). Dodatek czerwonej soczewicy nadaje jej lekko orzechowy posmak, a chrupka cukinia dodaje lekkości. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 80g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól, swieżomielony pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego


Sposób przyrządzenia:

Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2. Soczewicę przepłukać przełożyć do garnka zalać podwójną porcją wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie gotować ok 15-20 minut aż wchłonie cały nadmiar wody. Cukinię pokroić w większą kostkę. Chwilę podsmażyć na dużym ogniu (ja smażyłam w woku). Cukinia ma być dalej chrupka. Cebulę pokroić w piórka i dusić na małym ogniu na 2 łyżeczkach oleju kokosowego.
W rondelku rozpuścić 1 łyżeczkę oleju, wsypać mąkę. Połączyć. Pozostawić chwilę na ogniu, aż mąką bardzo delikatnie się zarumieni. Wlać mleko owsiane. Mieszać energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Pozostawić na małym ogniu, żeby sos zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną kaszę, soczewicę, cukinię, cebulę wymieszać. Dodać sól, pieprz i posiekany świeży rozmaryn. Wymieszane składniki umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać beszamelem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 30 minut. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 400kcal
Białko: 14g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 53g
Błonnik: 6g


1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!