Szybka
zapiekanka z rozmarynowym posmakiem, rozpływa się w ustach. Idealna
dla zapracowanych, ceniących sobie czas, bo nie wymaga zbyt dużych
nakładów pracy :). Dodatek czerwonej soczewicy nadaje jej lekko
orzechowy posmak, a chrupka cukinia dodaje lekkości.
Polecam i
Smacznego !!!
Składniki:
(4 porcje)
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 średnia cebula
- 1 średnia cukinia
- 80g czerwonej soczewicy
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól, swieżomielony pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób
przyrządzenia:
Kaszę
gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2. Soczewicę
przepłukać przełożyć do garnka zalać podwójną porcją wody,
dodać listki laurowe i ziele angielskie gotować ok 15-20 minut aż
wchłonie cały nadmiar wody. Cukinię pokroić w większą kostkę.
Chwilę podsmażyć na dużym ogniu (ja smażyłam w woku). Cukinia
ma być dalej chrupka. Cebulę pokroić w piórka i dusić na małym
ogniu na 2 łyżeczkach oleju kokosowego.
W
rondelku rozpuścić 1 łyżeczkę oleju, wsypać mąkę. Połączyć.
Pozostawić chwilę na ogniu, aż mąką bardzo delikatnie się
zarumieni. Wlać mleko owsiane. Mieszać energicznie, żeby nie
zrobiły się grudki. Pozostawić na małym ogniu, żeby sos
zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną
kaszę, soczewicę, cukinię, cebulę wymieszać. Dodać sól, pieprz
i posiekany świeży rozmaryn. Wymieszane składniki umieścić w
naczyniu do zapiekania. Polać beszamelem. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 o C przez ok 30 minut.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
400kcal
Białko:
14g
Tłuszcze:
15g
Węglowodany:
53g
Błonnik:
6g
Mniam! To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń