niedziela, 27 września 2015

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I BAKŁAŻANEM

Sezon na paprykę zaczął się już jakiś czas temu, ale jakby nie było mamy ją dostępną przez cały rok, różni się tylko ceną - teraz jest najtańsza. Dziś proponuję rozgrzewająca zupę, gdzie papryka idealnie współgra z pieczonym bakłażanem. Natomiast jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś o jej właściwościach zdrowotnych zapraszam na moją stronę
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 1 duży bakłażan
  • 2 duże mięsiste czerwone papryki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ strączka papryczki chilli lub według uznania
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, ½ małego selera, kilka gałązek selera naciowego, pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól grubomielona, świeżomielony pieprz, 1 płaską łyżeczka słodkiej,  mielonej papryki, ¼ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 40g sera feta


Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 240oC. Bakłażana i czosnek zawinąć w folię spożywczą. Paprykę, czosnek
i bakłażana umieścić w piekarniku i piec do momentu aż skórka papryki zrobi się ciemna (ok 40 min), bakłażan będzie bardzo miękki (ok 1 h), czosnek potrzebuje ok 20 min. W międzyczasie umyć włoszczyznę, umieścić w garnku i zalać ok 1,2 litra zimnej wody. Wywar gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną papryczką chilli ok 15 minut. Ma się zrobić szklista i słodka. Dodać do niej obrane ze skórki pieczone papryki, bakłażana i czosnek, dodać pieprz, sól i pozostałe przyprawy, chwilę poddusić - ok 3 min. Zalać wywarem i gotować 15 min. Zmiksować. Podawać z pokruszoną fetą. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 104kcal
Białko: 3,7g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 8,5g
Błonnik: 3,5g

7 komentarzy:

  1. Genialna ta zupa! Chętnie bym ją zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spodziewałabym się takiego połączenia ;) Ale wygląda to mega mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. polecam !!! w miarę szybko i sprawnie się ją robi :)

      Usuń
  4. Mmm, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widząc jak pogoda zmienia się za oknem, to coraz częściej będą potrzebne dania na rozgrzanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, danie wpisuje się idealnie w jesienny klimat

      Usuń

Dziękuje i życzę smacznego!