Sezon
na paprykę zaczął się już jakiś czas temu, ale jakby nie było mamy ją dostępną przez cały rok, różni się tylko ceną - teraz
jest najtańsza. Dziś proponuję rozgrzewająca zupę, gdzie papryka
idealnie współgra z pieczonym bakłażanem. Natomiast jeżeli
chcecie dowiedzieć się czegoś o jej właściwościach zdrowotnych
zapraszam na moją stronę.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
(4 porcje)
- 1 duży bakłażan
- 2 duże mięsiste czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- ½ strączka papryczki chilli lub według uznania
- włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, ½ małego selera, kilka gałązek selera naciowego, pół pęczka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól grubomielona, świeżomielony pieprz, 1 płaską łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, ¼ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 40g sera feta
Sposób
przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 240oC. Bakłażana i czosnek zawinąć w folię
spożywczą. Paprykę, czosnek
i bakłażana umieścić w piekarniku i piec do momentu aż skórka papryki zrobi się ciemna (ok 40 min), bakłażan będzie bardzo miękki (ok 1 h), czosnek potrzebuje ok 20 min. W międzyczasie umyć włoszczyznę, umieścić w garnku i zalać ok 1,2 litra zimnej wody. Wywar gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną papryczką chilli ok 15 minut. Ma się zrobić szklista i słodka. Dodać do niej obrane ze skórki pieczone papryki, bakłażana i czosnek, dodać pieprz, sól i pozostałe przyprawy, chwilę poddusić - ok 3 min. Zalać wywarem i gotować 15 min. Zmiksować. Podawać z pokruszoną fetą.
i bakłażana umieścić w piekarniku i piec do momentu aż skórka papryki zrobi się ciemna (ok 40 min), bakłażan będzie bardzo miękki (ok 1 h), czosnek potrzebuje ok 20 min. W międzyczasie umyć włoszczyznę, umieścić w garnku i zalać ok 1,2 litra zimnej wody. Wywar gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną papryczką chilli ok 15 minut. Ma się zrobić szklista i słodka. Dodać do niej obrane ze skórki pieczone papryki, bakłażana i czosnek, dodać pieprz, sól i pozostałe przyprawy, chwilę poddusić - ok 3 min. Zalać wywarem i gotować 15 min. Zmiksować. Podawać z pokruszoną fetą.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
104kcal
Białko:
3,7g
Tłuszcze:
8g
Węglowodany:
8,5g
Błonnik:
3,5g
Genialna ta zupa! Chętnie bym ją zjadła! :)
OdpowiedzUsuńNie spodziewałabym się takiego połączenia ;) Ale wygląda to mega mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMuszę ją zrobić!
OdpowiedzUsuńpolecam !!! w miarę szybko i sprawnie się ją robi :)
UsuńMmm, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWidząc jak pogoda zmienia się za oknem, to coraz częściej będą potrzebne dania na rozgrzanie.
OdpowiedzUsuńzgadzam się, danie wpisuje się idealnie w jesienny klimat
Usuń