Dziś
piątek więc proponuję danie typowo wegetariańskie i w sumie
wegańskie też. Zawiera wszystkie moje ulubione, jesienne warzywa.
Są one prawdziwą bombą antyoksydacyjną, chroniącą nasz organizm
przed nowotworami, chorobami serca i co ważne głównie dla kobiet,
pomogą nam uniknąć zbyt szybkiego starzenia się skóry :) Dodatek
kaszy owsianej bogatej w błonnik poprawi prace naszych jelit i
pomoże w walce ze zbyt wysokim cholesterolem.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
(4 porcje)
- 200g kaszy owsianej
- 200g tofu
- 200g dyni pokrojonej w małą kostkę
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mały bakłażan
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól; pieprz; słodka, mielona czerwona papryka; 2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób
przyrządzenia:
Kaszę
owsianą ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2,5. Tofu
pokroić w kostkę (nie za dużą), przełożyć do miski, dodać 2
łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę oraz
listki z 1 gałązki rozmarynu. Dokładnie wymieszać i odstawić
minimum na 1 godzinę. Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej
pergaminem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 oC
do momentu aż skórka mocno ściemnieje. Przełożyć do miseczki
przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Temperaturę
w piekarniku zmniejszyć do 180oC, włożyć dynię
wymieszaną z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piec ok
15-20 minut aż dynia będzie miękka. Bakłażana pokroić w 1,5 cm
plastry grillować z obydwóch stron. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy, podsmażyć tofu, dodać przekrojone na półplastry bakłażana, pokrojoną w kostkę upieczoną paprykę, dynię
i wymieszać. Dodać gałązkę rozmarynu i pozostawić na małym
ogniu ok 5 minut. Podawać kaszą owsianą.
Wartość
odżywcza i energetyczna: (1
porcji)
Energia:
360kcal
Białko:
16g
Tłuszcze:
18g
Węglowodany:
45g
Błonnik:
12g
Nie jadłam tofu w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie!
OdpowiedzUsuń