piątek, 18 września 2015

TOFU Z KASZĄ OWSIANĄ I WARZYWAMI

Dziś piątek więc proponuję danie typowo wegetariańskie i w sumie wegańskie też. Zawiera wszystkie moje ulubione, jesienne warzywa. Są one prawdziwą bombą antyoksydacyjną, chroniącą nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca i co ważne głównie dla kobiet, pomogą nam uniknąć zbyt szybkiego starzenia się skóry :) Dodatek kaszy owsianej bogatej w błonnik poprawi prace naszych jelit i pomoże w walce ze zbyt wysokim cholesterolem. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki: (4 porcje)

  • 200g kaszy owsianej
  • 200g tofu
  • 200g dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól; pieprz; słodka, mielona czerwona papryka; 2 gałązki świeżego rozmarynu


Sposób przyrządzenia:

Kaszę owsianą ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2,5. Tofu pokroić w kostkę (nie za dużą), przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę oraz listki z 1 gałązki rozmarynu. Dokładnie wymieszać i odstawić minimum na 1 godzinę. Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 oC do momentu aż skórka mocno ściemnieje. Przełożyć do miseczki przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180oC, włożyć dynię wymieszaną z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piec ok 15-20 minut aż dynia będzie miękka. Bakłażana pokroić w 1,5 cm plastry grillować z obydwóch stron. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć tofu, dodać przekrojone na półplastry bakłażana, pokrojoną w kostkę upieczoną paprykę, dynię i wymieszać. Dodać gałązkę rozmarynu i pozostawić na małym ogniu ok 5 minut. Podawać kaszą owsianą. 


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 360kcal
Białko: 16g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 45g
Błonnik: 12g

2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!