środa, 9 września 2015

DYNIOWO-MARCHWIOWA ZUPA Z SOCZEWICĄ

Sezon na dynię czas zacząć :) 
Dziś proponuję sycąca i rozgrzewająca zupę na bogato. Kalorycznie odbiega od lekkich zupek, ale jej zadaniem nie jest pobudzenie naszego apetytu na drugie danie, ale jego zaspokojenie. Jej orientalny idealnie współgra z lekko orzechowym smakiem zielonej soczewicy. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 4 małe marchewki
  • 400g miąższu dyni pokrojonej w kostkę
  • 1,5 litra wody
  • ¼ selera, kawałek pora, 2 pietruszki, kilka gałązek selera naciowego, ½ natki pietruszki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ dużej puszki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki zielonej soczewicy
  • grubomielona sól, świeżomielony pieprz, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki przyprawy Garam Masala, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni


Sposób przyrządzenia:

Soczewicę opłukać gotować w wodzie z odrobiną soli, listkiem laurowym i zielem angielskim.
Marchewkę, seler, pietruszkę umyć, obrać. Przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, seler naciowy zalać wodą. Wodę z warzywami doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 45 minut. W międzyczasie pokrojoną w dużą kostkę dynię wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, imbir posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir oraz cebulę. Podsmażyć ok 5 minut. Z gotującego się wywaru wyciągnąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, dodać upieczoną dynię, podsmażoną cebulę z czosnkiem i imbirem. Gotować wszystko ok 10 minut. Zmiksować ale nie dokładnie. Dodać sól, pieprz, kmin i garam masalę, wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Zupę podawać z ugotowaną soczewicą, posypaną pestkami dyni.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja

Energia: 275kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 16g
Błonnik: 6g

4 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!