Sezon
na dynię czas zacząć :)
Dziś proponuję sycąca i rozgrzewająca
zupę na bogato. Kalorycznie odbiega od lekkich zupek, ale jej
zadaniem nie jest pobudzenie naszego apetytu na drugie danie, ale
jego zaspokojenie. Jej orientalny idealnie współgra z lekko
orzechowym smakiem zielonej soczewicy.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
(4 porcje)
- 4 małe marchewki
- 400g miąższu dyni pokrojonej w kostkę
- 1,5 litra wody
- ¼ selera, kawałek pora, 2 pietruszki, kilka gałązek selera naciowego, ½ natki pietruszki
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ dużej puszki mleczka kokosowego
- 4 łyżki zielonej soczewicy
- grubomielona sól, świeżomielony pieprz, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki przyprawy Garam Masala, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo:
- 4 łyżki uprażonych pestek dyni
Sposób
przyrządzenia:
Soczewicę
opłukać gotować w wodzie z odrobiną soli, listkiem laurowym i
zielem angielskim.
Marchewkę,
seler, pietruszkę umyć, obrać. Przełożyć do garnka, dodać
natkę pietruszki, seler naciowy zalać wodą. Wodę z warzywami
doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok
45 minut. W międzyczasie pokrojoną w dużą kostkę dynię
wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Rozłożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku
nagrzanym do 200o C przez ok 20 minut. Cebulę obrać,
pokroić w kostkę, imbir posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę,
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir oraz
cebulę. Podsmażyć ok 5 minut. Z gotującego się wywaru wyciągnąć
wszystkie warzywa oprócz marchewki, dodać upieczoną dynię,
podsmażoną cebulę z czosnkiem i imbirem. Gotować wszystko ok 10
minut. Zmiksować ale nie dokładnie. Dodać sól, pieprz, kmin i
garam masalę, wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Zupę podawać z
ugotowaną soczewicą, posypaną pestkami dyni.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1 porcja
Energia:
275kcal
Białko:
7g
Tłuszcze:
20g
Węglowodany:
16g
Błonnik:
6g
Aleź to musi być dobre 😀! !!
OdpowiedzUsuńbardzo pożywnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dupę dyniową, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń