sobota, 12 września 2015

PUDDING CHIA Z MUSEM Z MANGO I BRZOSKWINI

Nasiona chia odkryłam niedawno. Pierwszy pudding z tego ziarna zjadałam u znajomej. Tamten był zrobiony na mleku owsianym z posmakiem rozmarynu.
Ja dziś proponuję mniej wytrawną wersję ale równie dobrą. Zamiast mleka owsianego użyłam mieszanki kokosowego z sojowym a rozmarynową nutkę zastąpiłam waniliową. Mus z mango i brzoskwini nadaje deserowi egzotyczny charakter.
Co można powiedzieć o samy deserze. Na pewno jest to bomba zdrowotna, bowiem nasiona chia zaliczamy do grupy produktów nazywanych superfoods. Są to produkty, których prozdrowotne działanie na organizm zostało potwierdzone naukowo.
Są one bogate w przeciwutleniacze, błonnik oraz kwasy omega-3. Czyli wszystkie składniki, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Jeżeli chcemy uchronić nasz organizm przed nowotworami, chorobami układu krążenia powinny się one znaleźć w naszej codziennej diecie.
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 100ml mleka kokosowego
  • 300ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski
  • 4 płaskie łyżki ziaren chia
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 mała dojrzała brzoskwinia


Sposób przyrządzenia:

Mleko kokosowe, sojowe, syrop z agawy, wanilię dokładnie połączyć za pomocą trzepaczki bądź miksera. Dodać nasiona chia i wymieszać. Rozlać do 4 małych szklanek, każda przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, minimum na 4 godziny.
Mango i brzoskwinię zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć za pomocą łyżki na stężały pudding. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja

Energia: 177kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 20g
Błonnik: 5g

2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!