Nasiona
chia odkryłam niedawno. Pierwszy pudding z tego ziarna zjadałam u
znajomej. Tamten był zrobiony na mleku owsianym z posmakiem
rozmarynu.
Ja
dziś proponuję mniej wytrawną wersję ale równie dobrą. Zamiast
mleka owsianego użyłam mieszanki kokosowego z sojowym a rozmarynową
nutkę zastąpiłam waniliową. Mus z mango i brzoskwini nadaje
deserowi egzotyczny charakter.
Co
można powiedzieć o samy deserze. Na pewno jest to bomba zdrowotna,
bowiem nasiona chia zaliczamy do grupy produktów nazywanych
superfoods. Są to produkty, których prozdrowotne działanie na
organizm zostało potwierdzone naukowo.
Są
one bogate w przeciwutleniacze, błonnik oraz kwasy omega-3. Czyli
wszystkie składniki, które chronią nasz organizm przed działaniem
wolnych rodników. Jeżeli chcemy uchronić nasz organizm przed
nowotworami, chorobami układu krążenia powinny się one znaleźć
w naszej codziennej diecie.
Polecam
i Smacznego !!!
Składniki:
(4 porcje)
- 100ml mleka kokosowego
- 300ml mleka sojowego niesłodzonego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski
- 4 płaskie łyżki ziaren chia
- ½ dojrzałego mango
- 1 mała dojrzała brzoskwinia
Sposób
przyrządzenia:
Mleko
kokosowe, sojowe, syrop z agawy, wanilię dokładnie połączyć za
pomocą trzepaczki bądź miksera. Dodać nasiona chia i wymieszać.
Rozlać do 4 małych szklanek, każda przykryć folią spożywczą i
włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, minimum na 4 godziny.
Mango
i brzoskwinię zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć za pomocą
łyżki na stężały pudding.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1 porcja
Energia:
177kcal
Białko:
5g
Tłuszcze:
9g
Węglowodany:
20g
Błonnik:
5g
Dziękuję. Mango uwieeeelbiam, pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńMniam. Uwielbiam mango :)
OdpowiedzUsuń