poniedziałek, 12 października 2015

KOLOROWE WARZYWNE SPAGHETTI Z GRILLOWANYM HALLOUMI I NERKOWCAMI

Danie całkowicie bezglutenowe i bezmączne. Niezbyt kaloryczne, więc raczej nie na obiad, bardziej na kolację. Obiadowo tylko w towarzystwie pożywnej zupy, których na blogu znajdziecie mnóstwo. Myślę, że potrawa idealna dla osób cierpiących na chroniczny brak czasu, bowiem jej przygotowanie jest bardzo szybkie i przyjemne. Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 1 duża cukinia (700g)
  • 1 duża marchewka lub 2 średnie (400g)
  • 1 biała rzodkiew (400g)
  • 120g sera halloumi
  • 40g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego, świeżomielony pierz, odrobina soli


Sposób przyrządzenia:

Warzywa umyć, marchew i rzodkiew obrać ze skórki. Warzywa pokroić na cienkie paseczki (ja do tego celu użyłam specjalnej obieraczki do krojenia warzyw w paski), przy czym cukinię obierać bez środka z pestkami. Ser halloumi pokroić w grubsze plastry. Nerkowce uprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki. W woku (można użyć zwykłej patelni) rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić warzywa i podsmażyć do lekkiego zarumienienia (nie za długo - warzywa mają być chrupkie). Dodać sos sojowy, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz. Ser halloumi grillować z obydwu stron. Makaron wyłożyć na głęboki talerz, ułożyć na nim grillowany ser, posypać orzechami nerkowca. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 235kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 11g
Błonnik: 5g

4 komentarze:

  1. wygląda bardzo pysznie a takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, warto spróbować, to był też mój pierwszy raz z halloumi, ale na pewno nie ostatni.

      Usuń
  2. Wygląda to ciekawie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!