Na
pierwszy rzut oka przepis może wydać się pracochłonny, może
dlatego, że część produktów i czynności trzeba wykonać dzień
wcześniej. Natomiast samo już przygotowanie jest bardzo szybkie.
Wszystkie użyte produkty są bardzo zdrowe i
odżywcze. Potrawa jest pyszna i sycąca. Idealna dla wegan i
bezglutenowców.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
(4 porcje)
- 200g komosy ryżowej (ja użyłam mieszanej)
- 80g soi
- 1 mały bakłażan (300g)
- 1 mała cukinia (300g)
- 1 duża czerwona papryka (250g)
- 1 duża cebula (200g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka mielona papryka- 1 łyżeczka, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku
Sposób
przyrządzenia:
Soję
przesypać do miski. Zalać wodą i zostawić do namoczenia całą
noc. Rano odcedzić, przepłukać, zalać wodą, dodać listki
laurowe i ziele angielski. Gotować ok 1 godziny. Pod koniec
gotowania posolić małą ilością soli. Komosę ryżową zalać
wodą i pozostawić ok 30 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku i
przelać wodą. Gotować w wodzie w stosunku 1:2 (1 porcja komosy na
2 porcje wody). Cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinię i
bakłażana pokroić w grube plastry, posmarować za pomocą pędzelka
2 łyżkami oliwy z oliwek. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni z
obydwóch stron. Pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę piec w
piekarniku nagrzanym do 200oC, do momentu, aż skórka
będzie czarna, przełożyć do miseczki, ostudzić pod przykryciem.
Ściągnąć skórkę i pokroić w większą kostkę. Na pozostałej
oliwie, chwilę podsmażyć cebulę, dodać drobno posiekany czosnek.
Chwilę podsmażyć, dodać ugotowaną komosę, soję, cukinię,
bakłażana, paprykę, przyprawy. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Wartość
odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia:
379kcal
Białko:
17g
Tłuszcze:
17g
Węglowodany:
40g
Błonnik:
10g
Wygląda bardzo smacznie :-) na pewno warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie :D
OdpowiedzUsuń