niedziela, 29 listopada 2015

WEGAŃSKIE TAGLIATELLE Z SOCZEWICĄ I DYNIĄ

Kiedyś nie przepadałam za makaronami, dziś należą do moich ulubionych, głównych składników dań. Koniecznie pełnoziarniste, kształt dowolny.
Dziś proponuję Wam szybkie danie, żeby w ten piękny, niedzielny dzień nie marnować za dużo czasu w kuchni, który można spożytkować na spacer. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki (2 porcje):

  • 120g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 50g zielonych oliwek
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soli, świeżo-mielony pieprz, świeży tymianek (2 gałązki), ½ łyżeczki oregano, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.  


Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować w wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim w stosunku 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki z plasterki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Jak się zarumienią dodać oliwę z oliwek, suszone pomidory i oliwki chwilę podsmażyć, dodać ugotowaną soczewicę, sól (nie za dużo, bo oliwki są bardzo słone), pieprz, tymianek i oregano. Wymieszać. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Gorący jeszcze makaron przełożyć na patelnię z warzywami i delikatnie połączyć. Podawać oprószone pieprzem.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 446kcal
Białko: 17g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 58g
Błonnik: 7g


5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie :) u mniej dzisiaj zupa z czerwonej soczewicy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, przyznam, że uuuwielbiam taką zupkę !

      Usuń
  2. Ooo, teraz mi się przypomniało, jak bardzo dawno nie jadłam tagiatelle...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie makaronowe dania! Pyszne, proste, a co najważniejsze w 100% roślinne! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) Spróbuję sobie przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!