Kiedyś
nie przepadałam za makaronami, dziś należą do moich ulubionych,
głównych składników dań. Koniecznie pełnoziarniste, kształt
dowolny.
Dziś
proponuję Wam szybkie danie, żeby w ten piękny, niedzielny dzień
nie marnować za dużo czasu w kuchni, który można spożytkować na
spacer.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki
(2 porcje):
- 120g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 50g czerwonej soczewicy
- 50g zielonych oliwek
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina soli, świeżo-mielony pieprz, świeży tymianek (2 gałązki), ½ łyżeczki oregano, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.
Sposób
przyrządzenia:
Soczewicę
ugotować w wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim w stosunku
1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Suszone pomidory pokroić
w paseczki, oliwki z plasterki. Pestki dyni uprażyć na suchej
patelni. Jak się zarumienią dodać oliwę z oliwek, suszone
pomidory i oliwki chwilę podsmażyć, dodać ugotowaną soczewicę,
sól (nie za dużo, bo oliwki są bardzo słone), pieprz, tymianek i
oregano. Wymieszać. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej
wody. Gorący jeszcze makaron przełożyć na patelnię z warzywami i
delikatnie połączyć. Podawać oprószone pieprzem.
Wartość
odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia:
446kcal
Białko:
17g
Tłuszcze:
16g
Węglowodany:
58g
Błonnik:
7g
wygląda bardzo apetycznie :) u mniej dzisiaj zupa z czerwonej soczewicy!
OdpowiedzUsuńdziękuję, przyznam, że uuuwielbiam taką zupkę !
UsuńOoo, teraz mi się przypomniało, jak bardzo dawno nie jadłam tagiatelle...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makaronowe dania! Pyszne, proste, a co najważniejsze w 100% roślinne! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda pysznie :) Spróbuję sobie przyrządzić :)
OdpowiedzUsuń