wtorek, 21 października 2014

GRZYBOWY GULASZ Z KURKAMI

Myślę, że każdemu grzyby kojarzą się z jesienią. Mi zdecydowanie. Robiąc zakupy w oczy rzuciły mi się kurki. Nie są one typowo jesiennymi grzybami ale je po prostu uwielbiam, a najbardziej w gulaszu. Grzybowy smak potrawy podkreśliłam dodając suszonych grzybów mamy. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 400g gulaszowego z indyka 
  • 250g kurek 
  • 20g grzybów suszonych namoczonych w gorącej wodzie 
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 małe marchewki (120g) pokrojone w plasterki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • ½ łyżeczki posiekanego imbiru 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1 płaska łyżka mąki 
  • pieprz, listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, mielona słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzenia:

Gulaszowe z indyka przełożyć do miseczki, wymieszać z 1 łyżeczką oleju rzepakowego, posiekanym imbirem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pieprzu i słodkiej czerwonej papryce. Odstawić na ok 1 godzinę. Na drugiej łyżeczce zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę poddusić, dodać wcześniej zamarynowane mięso, podsmażyć ok 5 minut, następnie zlać ½ szklanki wody. Dodać kurki i suszone grzyby, dolać gorącej wody (ok ½ szklanki), listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok 30 minut. Z mąki i wody zrobić zawiesinę, dodać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 205kcal 
Białko: 19g 
Tłuszcze: 9g 
Węglowodany: 13g 
Błonnik: 4g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!