Kolejna szybka potrawa nie wymagająca sterczenia przy
„garach”. W dni kiedy mam dużo pracy takie posiłki sprawdzają się na
szóstkę z plusem. Danie jest bardzo sycące bo zawiera bardzo dużo
błonnika, więc pomimo małej kaloryczności, na pewno będziemy długo
najedzeni.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (2 porcje)
- 60g ryżu brązowego (ja użyła okrągłego ekologicznego)
- 20g ryżu dzikiego
- 40g czarnej soczewicy
- 1 średnia cebula
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 1 duży pomidor lub 2 średnie (ok 300g)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kapar
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Ryż dziki wymieszać z brązowym i ugotować w wodzie w stosunku 1:2. Soczewicę gotować ok 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory odsączyć z nadmiaru oliwy i pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, chwilę podsmażyć czosnek, dodać cebulę i suszone pomidory i kapary. Smażyć ok 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, soczewicę i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem mieloną słodką papryką i bazylią.
Ryż dziki wymieszać z brązowym i ugotować w wodzie w stosunku 1:2. Soczewicę gotować ok 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory odsączyć z nadmiaru oliwy i pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, chwilę podsmażyć czosnek, dodać cebulę i suszone pomidory i kapary. Smażyć ok 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, soczewicę i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem mieloną słodką papryką i bazylią.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
- Energia: 243kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcze: 6g
- Węglowodany: 40g
- Błonnik: 6g
świetne danie!
OdpowiedzUsuń