Lekko słodki i idealnie pikantny smak. Zupka powaliła
mnie smakiem. Inspirację zaczerpnęłam z KUKBUKa. Troszeczkę
go odchudziłam używając mleczka kokosowego o obniżonej zwartości tłuszczu,
zamiast bardziej kalorycznych tostów francuskich zrobiłam grzanki z
chleba graham. Zupa idealnie będzie rozgrzewać w długie jesienno - zimowe
popołudnia.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- 400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 2 średnie marchewki
- 1 mała cebula
- ½ małego jabłka
- 1 gruszka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu z agawy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok 1,2 litra wywaru z włoszczyzny
- sól i pieprz
- 1 mała puszka mleczka kokosowego light
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 kromeczki chleba graham na grzanki
Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną w kostkę
dynię wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek, odrobiną soli, ½ łyżeczki
przyprawy garam masala. Dynię piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez
ok 15-20 minut. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Na
drugiej łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać marchewkę, ½ łyżeczki garam masali,
cynamon, gałkę muszkatołową, syrop z agawy. Smażyć ok 5 minut. Po tym
czasie podlać 1 szklanką wywaru z warzyw i dusić ok 15 minut. Następnie
dodać upieczoną dynię, pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę. Zalać
pozostałym wywarem. Gotować kolejne 15 minut. Na koniec zmiksować. Można
dodatkowo przetrzeć przez sitko, dodać mleczko kokosowe i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pestki dyni uprażyć bez dodatku
tłuszczu, kromeczki chleba graham rozłożyć na blaszce i piec w
piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zrumienienia.
Zupę podawać z 1 łyżką prażonych pestek dyni i jedną grzanką z chleba
graham.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):
- Energia: 211kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 8g
- Węglowodany: 30g
- Błonnik: 6g
mniam! kocham zupy kremy!
OdpowiedzUsuń