Myślę, że każdemu grzyby kojarzą się z jesienią. Mi
zdecydowanie. Robiąc zakupy w oczy rzuciły mi się kurki. Nie są
one typowo jesiennymi grzybami ale je po prostu uwielbiam, a najbardziej
w gulaszu. Grzybowy smak potrawy podkreśliłam dodając suszonych grzybów mamy.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- 400g gulaszowego z indyka
- 250g kurek
- 20g grzybów suszonych namoczonych w gorącej wodzie
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 małe marchewki (120g) pokrojone w plasterki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki posiekanego imbiru
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka mąki
- pieprz, listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, mielona słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Gulaszowe z indyka
przełożyć do miseczki, wymieszać z 1 łyżeczką oleju rzepakowego,
posiekanym imbirem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pieprzu i
słodkiej czerwonej papryce. Odstawić na ok 1 godzinę. Na drugiej
łyżeczce zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę poddusić, dodać
wcześniej zamarynowane mięso, podsmażyć ok 5 minut, następnie zlać ½
szklanki wody. Dodać kurki i suszone grzyby, dolać gorącej wody (ok ½
szklanki), listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok
30 minut. Z mąki i wody zrobić zawiesinę, dodać do gulaszu i wymieszać.
Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 205kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 13g
Błonnik: 4g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!