niedziela, 5 października 2014

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI Z NUTKĄ JABŁKOWO-GRUSZKOWĄ

Lekko słodki i idealnie pikantny smak. Zupka powaliła mnie smakiem. Inspirację zaczerpnęłam z KUKBUKa. Troszeczkę go odchudziłam używając mleczka kokosowego o obniżonej zwartości tłuszczu, zamiast bardziej kalorycznych tostów francuskich zrobiłam grzanki z chleba graham. Zupa idealnie będzie rozgrzewać w długie jesienno - zimowe popołudnia. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)
  • 400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 mała cebula 
  • ½ małego jabłka 
  • 1 gruszka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • ¼ łyżeczki cynamonu 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • ok 1,2 litra wywaru z włoszczyzny 
  • sól i pieprz 
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego light
  • 4 łyżki pestek dyni 
  • 4 kromeczki chleba graham na grzanki


Sposób przyrządzenia:

Pokrojoną w kostkę dynię wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek, odrobiną soli, ½ łyżeczki przyprawy garam masala. Dynię piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok 15-20 minut. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Na drugiej łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać marchewkę, ½ łyżeczki garam masali, cynamon, gałkę muszkatołową, syrop z agawy. Smażyć ok 5 minut. Po tym czasie podlać 1 szklanką wywaru z warzyw i dusić ok 15 minut. Następnie dodać upieczoną dynię, pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę. Zalać pozostałym wywarem. Gotować kolejne 15 minut. Na koniec zmiksować. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko, dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pestki dyni uprażyć bez dodatku tłuszczu, kromeczki chleba graham rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zrumienienia. Zupę podawać z 1 łyżką prażonych pestek dyni i jedną grzanką z chleba graham.


 Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):

  • Energia: 211kcal 
  • Białko: 5g 
  • Tłuszcze: 8g 
  • Węglowodany: 30g 
  • Błonnik: 6g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!