sobota, 10 maja 2014

BRĄZOWY RYŻ ZE SZPARAGAMI

Sezon na szparagi rozpoczęty !!!
Uwielbiam chyba najbardziej te zielone. W połączeniu z ryżem po prostu wyśmienite. Dziś proponuję brązowy ryż, okrągły, a wykonanie typowe dla risotto, ale niewymagające tyle uwagi co klasyczne. Co można powiedzieć o samych szparagach? na pewno że są hiper zdrowe. Są źródłem witamin A, C, K, zawierają dużo folianów, żelaza, potasu magnesu. Poza tym są nisko kaloryczne, więc są idealne dla osób dbających o linię. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: 4 porcje
  • 200g brązowego ryżu okrągłego (ja kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością)- 1 szklanka
  • 3 szalotki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
  • 100ml dobrego białego półwytrawnego wina
  • 4 szklanki wody
  • 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, liść kapusty włoskiej, biała cześć pora, kilka gałązek natki pietruszki, kilka gałązek bazylii
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać 4 szklanki wody i zagotować. Marchew, pietruszkę seler, kapustę włoską, pora dokładnie umyć, pietruszkę i bazylię związać nitką. Do gotującej się wody wrzucić włoszczyznę
i zieleninę. Gotować na małym ogniu, aż wywar będzie aromatycznie pachnieć a włoszczyzna będzie miękka (należy pamiętać, żeby nie gotować za długo kapusty włoskiej). 
W międzyczasie szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie (ja gotuję ok 10 min). 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i lekko przyrumienić. Dodać surowy ryż i smażyć, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Następnie zwiększyć ogień, wlać wino i smażyć, aż cały nadmiar wyparuje. Wlać 2 szklanki wywaru z włoszczyzny. Dusić wszystko pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały wywar (należy pamiętać, że ryż brązowy nie będzie miękki). Na koniec dodać masło, tarty ser, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojone na mniejsze części szparagów i delikatnie wymieszać łyżką.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 292 kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 39g
Błonnik: 6g

3 komentarze:

  1. świetny blog! zawsze zwracam uwagę na zdjęcia, a u Ciebie są super! ładne światło itp :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki wielkie, zapraszam zawsze gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, mam nadzieje że też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!