sobota, 30 sierpnia 2014

RUSKIE PIEROGI - wersja dietetyczna

Kto z nas nie lubi potraw mącznych. Ja jestem ich wielką amatorką, a pierogi ruskie to mój faworyt. Zdradzę Wam tajemnicę- nie trzeba z nich rezygnować na diecie!!!! Wystarczy zmienić proporcję mąk. Wersja dietetyczna zawiera w połowie dowolną mąkę pełnoziarnistą lub razową. Ja użyłam typ graham. Nie polecam robienia pierogów w całości z ciemnej mąki, ponieważ ciasto wychodzi mało elastyczne i lubi pękać podczas lepienia. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki na ciasto: (4 porcje - powinno wyjść ok 32 pierogów)

  • 100g mąki graham typ 1850
  • 100g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • ok 200ml gorącej woda

Składniki na farsz: (4 porcje)

  • 250g twarogu
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


    Składniki na duszoną cebulkę: (4 porcje)

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soli pieprz



Sposób przyrządzenia:

FARSZ: Na oliwie zeszklić cebulę, Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksować na jednolitą masę. Dodać duszoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Tak przygotowany farsz nakłada ćna wycięty szklanką kawałek ciasta i zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać okraszone cebulką duszoną na masełku.
CIASTO: Mąki przesiać na stolnicę lub do miski wymieszać z solą, dodać oliwę. Stopniowa wlewać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem (najlepiej przykryć wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło)

DUSZONA CEBULKA: Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Dusić na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzem.



Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja

Kcal: 354kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 47g
Błonnik: 4g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!