Kto z nas nie lubi potraw mącznych. Ja jestem ich wielką amatorką,
a pierogi ruskie to mój faworyt. Zdradzę Wam tajemnicę- nie trzeba
z nich rezygnować na diecie!!!! Wystarczy zmienić proporcję mąk.
Wersja dietetyczna zawiera w połowie dowolną mąkę pełnoziarnistą
lub razową. Ja użyłam typ graham. Nie polecam robienia pierogów w
całości z ciemnej mąki, ponieważ ciasto wychodzi mało elastyczne i
lubi pękać podczas lepienia.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki na ciasto: (4 porcje - powinno wyjść ok 32 pierogów)
- 100g mąki graham typ 1850
- 100g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- ok 200ml gorącej woda
Składniki na farsz: (4 porcje)
- 250g twarogu
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprzSkładniki na duszoną cebulkę: (4 porcje)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- odrobina soli pieprz
Sposób przyrządzenia:
FARSZ: Na oliwie zeszklić cebulę, Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksować na jednolitą masę. Dodać duszoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Tak przygotowany farsz nakłada ćna wycięty szklanką kawałek ciasta i zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać okraszone cebulką duszoną na masełku.
CIASTO: Mąki przesiać na stolnicę lub do miski wymieszać z solą, dodać
oliwę. Stopniowa wlewać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Ciasto
ma być elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem
(najlepiej przykryć wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło)
DUSZONA CEBULKA: Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę.
Dusić na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawić odrobiną soli
i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja
Kcal: 354kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 47g
Błonnik: 4g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!