Nie
mogę powiedzieć, że ryż to mój ulubiony produkt spożywczy,
aczkolwiek dobrze przyrządzone risotto naprawdę potrafi powalić
mnie na kolana. Ostatnio będąc w restauracji zamówiłam risotto z
cieciorką, kurczakiem i rozmarynem, stwierdziłam że właśnie
aromat tego
ostatniego składnika był
strzałem w dziesiątkę. Postanowiłam zrobić własną wersję z
kurkami i cukinią, a dodatek dzikiego ryżu, zmniejszył indeks
glikemiczny potrawy, czyniąc ją zdrową i dietetyczną.
Mam
nadzieję, że moja wersja będzie Wam smakować
jak restauracyjna.
Polecam i
Smacznego !!!
składniki: 4 porcje
- 200g ryżu Arborio
- 50g ryżu dzikiego
- 250g kurek
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 20g startego parmezanu
- 150ml białego wytrawnego wina
- ok 1 litra wywaru warzywnego
- sól, pieprz
sposób przyrządzenia:
Kurki
dokładnie umyć. Cukinię pokroić w plasterki oprószyć obficie
solą, zostawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać,
wysuszyć i grillować z obydwóch stron. Grillowane plastry cukinii
przekroić na pół. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni
rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać kurki
chwilę poddusić. Dodać dwa rodzaje ryżu, posiekane listki
rozmarynu i smażyć mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się
oliwą przez około 1 minutę. Wlać wino i odparować. Wlać chochlę
wywaru i gotować na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu
aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewać wywar w miarę jak
ryż będzie go wchłaniał, gotować tak risotto przez około 20
minut. Dodać masło, parmezan i plastry cukinii, doprawić do smaku.
Delikatnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja)
Energia: 355kcal
Białko: 10g
Tłuszcze:10g
Węglowodany: 57g
Błonnik:6g
Wygląda bardzo dobrze i wydaje się pyszne, w dodatku zdjęcia na 6+.. Pysznie:)
OdpowiedzUsuńRisotto z kurkami, moje ulubione :) Piekne zdjęcia !
OdpowiedzUsuń