Można powiedzieć, że jestem „zupowym”
smakoszem i wydaje mi się, że życie bez zup byłoby pozbawione sensu. Od
kilku dni po głowie chodziła mi ogórkowa, która jakoś nieodzownie
kojarzy się z wakacjami u babci na wsi. W mojej wersji zamiast ciężkiej
śmietany „występuje” jogurt, a wywar robiony na kości zastąpiłam
włoszczyzną.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- 200g ogórków kiszonych
- 2 małe marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ½ średniego selera
- ¼ małego selera
- ¼ pora
- 4 małe ziemniaki
- ½ małej cebuli
- 1,4 litra wody
- 1łyżka masła
- 1,3 pęczka koperku
- 50 gęstego jogurtu naturalnego - ja użyłam greckiego light
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ogórki kiszone utrzeć na tarce o dużych otworach. Marchewki, seler,
pietruszkę umyć, obrać i również utrzeć. Zimniaki pokroić w większą kostkę. Starte ogórki
dusić ok 10 minut na masełku W garnku zagotować wodę. Wrzucić
starte warzywa (oprócz ogórków), pora i opaloną nad palnikiem
cebulę. Gotować na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć
cebulę i por. Dodać ziemniaki, podduszone ogórki kiszone i gotować
kolejne 15 minut. Na koniec wlać jogurt naturalny (podprawiony
wywarem)- należy pamiętać, żeby przed dodaniem ściągnąć zupę z
ognia, żeby jogurt się nie zważył. Doprawić do smaku. Zupę rozlać
do miseczek i posypać posiekanym koperkiem.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia:81kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcze:3g
Węglowodany: 10g
Błonnik: 3g
Bardzo lubię zupę ogórkową, ale robię ją na wywarze z gotowanych udek kury, z dodatkiem włoszczyzny (taki rosół). Do tego daję przecier ogórkowy z Pińczowa, odpada tarcie ogórków. Z ugotowanego wywaru wyjmuję udka, obieram mięso od kości i wrzucam je do ugotowanej zupy. Dziękuję za przepis, który wykorzystam do modernizacji mojego pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń