piątek, 29 sierpnia 2014

DZIKIE RISOTTO Z KURKAMI I ROZMARYNEM

Nie mogę powiedzieć, że ryż to mój ulubiony produkt spożywczy, aczkolwiek dobrze przyrządzone risotto naprawdę potrafi powalić mnie na kolana. Ostatnio będąc w restauracji zamówiłam risotto z cieciorką, kurczakiem i rozmarynem, stwierdziłam że właśnie aromat tego ostatniego składnika był strzałem w dziesiątkę. Postanowiłam zrobić własną wersję z kurkami i cukinią, a dodatek dzikiego ryżu, zmniejszył indeks glikemiczny potrawy, czyniąc ją zdrową i dietetyczną. 
Mam nadzieję, że moja wersja będzie Wam smakować jak restauracyjna. 

Polecam i Smacznego !!!


składniki: 4 porcje
  • 200g ryżu Arborio
  •  50g ryżu dzikiego
  •  250g kurek
  •  1 średnia cukinia
  •  1 średnia cebula
  •  1 gałązka rozmarynu
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 łyżka masła
  •  20g startego parmezanu
  •  150ml białego wytrawnego wina
  •  ok 1 litra wywaru warzywnego
  •  sól, pieprz

sposób przyrządzenia:

Kurki dokładnie umyć. Cukinię pokroić w plasterki oprószyć obficie solą, zostawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać, wysuszyć i grillować z obydwóch stron. Grillowane plastry cukinii przekroić na pół. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać kurki chwilę poddusić. Dodać dwa rodzaje ryżu, posiekane listki rozmarynu i smażyć mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się oliwą przez około 1 minutę. Wlać wino i odparować. Wlać chochlę wywaru i gotować na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewać wywar w miarę jak ryż będzie go wchłaniał, gotować tak risotto przez około 20 minut. Dodać masło, parmezan i plastry cukinii, doprawić do smaku. Delikatnie wymieszać.




Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja)

Energia: 355kcal
Białko: 10g
Tłuszcze:10g
Węglowodany: 57g
Błonnik:6g

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo dobrze i wydaje się pyszne, w dodatku zdjęcia na 6+.. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto z kurkami, moje ulubione :) Piekne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!