środa, 17 czerwca 2015

KREM Z MŁODEGO KALFIORA Z PESTO Z KOLENDRY

Myślę, że nie ma osoby, która nie lubi wiosny i lata. Ja te pory roku uwielbiam, nie tylko ze względu na słońce, długi dzień i ciepełko, ale również za obfitość pysznych owoców i warzyw. Jednym z nich jest kalafior. Dziś proponuję pyszną zupkę, w którym jest on głównym składnikiem. Dodatek mleczka kokosowego i kolendrowego pesto dodaje jej azjatyckiego charakteru. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki: (4 porcje)

  • młoda włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, por, seler)
  • 0,5 kg młodego kalafiora
  • 2 cm kawałek imbiru
  • mała szalotka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 ml mleczka kokosowego (ja użyłam BIO)
  • 1,2 litra wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki Garam masala


Na pesto:

  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pierz, gruba sól


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki pesto zmiksować.
Młodą włoszczyznę dokładnie umyć, przełożyć w całości do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok 40 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, i czosnek. Chwilę podsmażyć dodać drobno posiekany imbir, kalafiora podzielonego na różyczki. Smażyć ok 5 minut. Z wywaru wyciągnąć całą włoszczyznę. Do wywaru dodać podsmażone warzywa. Gotować wszystko ok 15 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko na jednolitą masę (można dodatkowo przetrzeć zupę przez sitko). Wlać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać Garam masalę i wymieszać. Podawać z 1 łyżeczka pesto. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 191kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 4g
Błonnik: 2g 

3 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!