Myślę,
że nie ma osoby, która nie lubi wiosny i lata. Ja te pory roku
uwielbiam, nie tylko ze względu na słońce, długi dzień i
ciepełko, ale również za obfitość pysznych owoców i warzyw.
Jednym z nich jest kalafior. Dziś proponuję pyszną
zupkę, w którym jest on głównym składnikiem. Dodatek mleczka
kokosowego i kolendrowego pesto dodaje jej azjatyckiego charakteru.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
(4 porcje)
- młoda włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, por, seler)
- 0,5 kg młodego kalafiora
- 2 cm kawałek imbiru
- mała szalotka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 ml mleczka kokosowego (ja użyłam BIO)
- 1,2 litra wody
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki Garam masala
Na
pesto:
- 1/3 pęczka kolendry
- 1 łyżka pestek dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pierz, gruba sól
Sposób
przyrządzenia:
Wszystkie
składniki pesto zmiksować.
Młodą
włoszczyznę dokładnie umyć, przełożyć w całości do garnka i
zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok 40 minut. Na patelni
rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, i
czosnek. Chwilę podsmażyć dodać drobno posiekany imbir, kalafiora
podzielonego na różyczki. Smażyć ok 5 minut. Z wywaru wyciągnąć
całą włoszczyznę. Do wywaru dodać podsmażone warzywa. Gotować
wszystko ok 15 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko na jednolitą
masę (można dodatkowo przetrzeć zupę przez sitko). Wlać mleczko
kokosowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać Garam masalę i
wymieszać. Podawać z 1 łyżeczka pesto.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
191kcal
Białko:
3g
Tłuszcze:
18g
Węglowodany:
4g
Błonnik:
2g
Uwielbiam kalafiora <3
OdpowiedzUsuńdanie idealne !!! <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuń