niedziela, 7 czerwca 2015

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Chyba jest mało osób, które nie lubią pierogów. Ja je ubóstwiam, a tych z owocami mogłabym zjeść tonę. Jako dietetyk nie odmawiam tej przyjemności moim pacjentom. Jeżeli mają tylko chęć i czas na zrobienie swoich, domowych, z ciemnej mąki to jak najbardziej uwzględniam je w ich jadłospisie. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki na ciasto: (ok 50 pierogów= 6 porcji)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 400g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • 5 łyżeczek masła
  • 5 łyżeczek syropu z agawy


Sposób przyrządzenia:

Mąki przesiać na stolnicę, zrobić dołek wbić jajko, dodać sól i połączyć składniki nożem. Stopniowo wlewać gorącą wodę i wyrabiać ciasto. Ma powstać gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem na ok 30 minut.
W międzyczasie truskawki i rabarbar umyć. Rabarbar obrać i pokroić w w kostkę wraz z truskawkami. Przełożyć do miski, dodać cukier, ziarenka wanilii. Wymieszać. Pozostawić na ok 30 minut.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na cienki placek i wycinać za pomocą szklanki kółka. Za pomocą łyżeczki nakładać farsz i lepić pierogi.
Wrzucać na wrzątek i gotować ok 5 minut.
Gorące pierogi polać masłem, syropem i posypać cynamonem. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 350 kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 60g
Błonnik: 6g

2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!