Chyba
jest mało osób, które nie lubią pierogów. Ja je ubóstwiam, a
tych z owocami mogłabym zjeść tonę. Jako dietetyk nie odmawiam
tej przyjemności moim pacjentom. Jeżeli mają tylko chęć i czas
na zrobienie swoich, domowych, z ciemnej mąki to jak najbardziej
uwzględniam je w ich jadłospisie.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki
na ciasto: (ok 50 pierogów= 6 porcji)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki
na nadzienie:
- 2 łodygi rabarbaru
- 400g truskawek
- 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- 150g jogurtu naturalnego
- cynamon
- 5 łyżeczek masła
- 5 łyżeczek syropu z agawy
Sposób
przyrządzenia:
Mąki
przesiać na stolnicę, zrobić dołek wbić jajko, dodać sól i
połączyć składniki nożem. Stopniowo wlewać gorącą wodę i
wyrabiać ciasto. Ma powstać gładkie i elastyczne. Odstawić pod
przykryciem na ok 30 minut.
W
międzyczasie truskawki i rabarbar umyć. Rabarbar obrać i pokroić
w w kostkę wraz z truskawkami. Przełożyć do miski, dodać cukier,
ziarenka wanilii. Wymieszać. Pozostawić na ok 30 minut.
Ciasto
podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na cienki placek i
wycinać za pomocą szklanki kółka. Za pomocą łyżeczki nakładać
farsz i lepić pierogi.
Wrzucać
na wrzątek i gotować ok 5 minut.
Gorące
pierogi polać masłem, syropem i posypać cynamonem. Podawać z
łyżką jogurtu naturalnego.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
350 kcal
Białko:
11g
Tłuszcze:
9g
Węglowodany:
60g
Błonnik:
6g
Wow! super! wpadnij do mnie: takeyourbaggage.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNie lubię pierogów z owocami.
OdpowiedzUsuń