Bardzo
lubię potrawy typu risotto. Dziś proponuję coś podobnego tylko na
bazie kaszy pęczak. Przewagą pęczotto jest fakt, że nad pęczakiem
nie musimy stać z chochlą w ręku, co jakiś czas dolewając
wywaru. Po prostu zalewamy płynem, zakrywamy i potrawa „sama się
robi”. Dziś proponuję pęczotto z dodatkiem botwinki i czarnej
soczewicy. Potrawę je się oczami bo po przygotowaniu wygląda
pięknie.
Polecam
i Smacznego!!!
Składniki:
(4 porcje)
- 200g kaszy pęczak
- 1 pęczek botwinki
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- 80g czarnej soczewicy
- 1 litr wywaru z warzyw
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka masła
- świeżo mielony pieprz, sól, świeży tymianek
Sposób
przyrządzenia:
Cebulę
pokroić w drobną kostkę, botwinkę umyć, buraczki pokroić w
cienkie półplasterki, liście z łodyżkami posiekać. Cukinię
pokroić na plasterki. Soczewicę wypłukać. Gotować ok 30 minut w
wodzie w stosunku (1:2). Plastry cukinii grillować z obydwóch
stron. Przekroić je na pół. Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić cebulę, dodać pokrojone w plasterki buraczki i
podsmażyć ok 5 minut. Po tym czasie dodać opłukany pęczak i
podsmażyć wszystko kolejne 5 minut. Wlać wywar z warzyw, przykryć.
Gotować do momentu, aż pęczak wchłonie cały wywar, co jakiś
czas mieszając. Zanim kasza wchłonie cały wywar dodać liście
botwinki, grillowaną cukinię, soczewicę i masło. Na koniec
doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
346kcal
Białko:
12g
Tłuszcze:
11g
Węglowodany:
49g
Błonnik:
8g
świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńtakiego pięknego pęczotto jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie.
OdpowiedzUsuń