sobota, 30 maja 2015

GRZANKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM SADZONYM

Pyszna, zdrowa propozycja na śniadanie lub kolację. Tą potrawą z łezką w oku żegnam sezon na szparagi. O ich zdrowotnych właściwościach rozpisywałam się w poprzednim wpisie. Zazwyczaj w mojej kuchni stosuję szparagi zielone, bo najbardziej je lubię. Zresztą dzięki temu, że nie trzeba ich obierać nie tracą swoich cennych witamin i minerałów, których najwięcej znajduje się pod skórką. Lubię je za ich wyrazisty lekko ostry smak. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (2 porcje)

  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 6 zielonych szparagów
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 jajka ekologiczne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Szparagi gotować ok 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Po tym czasie zanurzyć w lodowatej wodzie, żeby nie straciły koloru. Osuszone przekroić wzdłuż.
Kromki pieczywa rozłożyć, ułożyć na nich po pół plasterka szynki parmeńskiej po 3 połówki szparagów. Za pomocą pędzelka posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Piec w piekarniku z funkcją grilla nagrzanym do 180oC przez ok 8-10 minut. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wbić jajka. Jajko jest gotowe jak białko będzie ścięte a żółtko lejące. Grzanki rozłożyć na talerzu, wyłożyć na nie jajko sadzone. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 335kcal
Białko: 16g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 29g
Błonnik: 4,5g



4 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!