Maj
dobiega końca - wraz z nim kończy się sezon na szparagi, które
uwielbiam i mogłabym jeść codziennie w każdej postaci.
Dziś
proponuję przepyszną kruchą tartę z tym zdrowym warzywem i
dodatkiem szynki długodojrzewającej. Szparagi są idealne dla osób
dbających o linie, bowiem 100g tego zielonego przysmaku zawiera
zaledwie 14 kcal. Ponadto są źródłem kwasu foliowego,
witaminy niezwykle istotnej dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego
kobiety planujące ciążę lub w niej będące powinny szparagi
włączyć do codziennej diety.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
(4 porcje)
Na
ciasto:
- 150g mąki orkiszowej
- 90g masła
- 2/3 łyżki bardzo zimnej wody
- sól, 1 łyżka świeżego tymianku
Na
nadzienie:
- pęczek zielonych szparagów
- 100ml mleka 1,5%
- 100g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 50g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 4 plasterki szynki Serrano
- odrobina soli, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób
przyrządzenia:
Na
stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło i za pomocą noża
dokładnie posiekać. Następnie dodać łyżkę lodowatej wody,
szczyptę soli, tymianek i wyrabiać gładkie ciasto. Nie
należy wyrabiać za długo. Uformować w płaską kulę, zawinąć w
folię i włożyć do lodówki na ok 1 h.
Piekarnik
nagrzać do 190oC (bez funkcji termoobiegu). Formę na
tartę posmarować odrobiną oleju i obsypać otrębami pszennymi.
Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cienko i wyłożyć nim
formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać kulki
ceramiczne (ja używam fasoli) i piec ok 10 minut. Po tym czasie
ściągnąć papier z obciążeniem i włożyć do piekarnika na ok
10 minut.
Szparagi
umyć, odciąć zdrewniałe łodygi i gotować w lekko osolonym
wrzątku ok 5 minut. Ugotowane włożyć do lodowatej wody - żeby nie straciły koloru. Z szynki Serrano usunąć widoczne pasma
tłuszczu i pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce roztrzepać jajko, wlać mleko, jogurt, przyprawy i dokładnie
połączyć wszystkie składniki. Dodać starty ser żółty. Na
upieczonym spodzie ciasta ułożyć szparagi, rozłożyć szynkę.
Wylać masę tak żeby równomiernie pokryła szparagi. Zapiekać ok
35 minut.
Wartość
odżywcza i energetyczna: (1
porcji)
Energia:
395kcal
Białko:
18g
Tłuszcze:
24g
Węglowodany:
31g
Błonnik:
4g
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńszparagi wszędzie! <3
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Z przyjemnością bym taką wciągła :D
OdpowiedzUsuńno to nic trudnego, ale trzeba się spieszyć bo za chwilę szparagi znikną z półek :)
UsuńWciągać śmiało :)
Nigdy nie robiłam szparagów w tarcie.
OdpowiedzUsuń