środa, 27 maja 2015

PYSZNA TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Maj dobiega końca - wraz z nim kończy się sezon na szparagi, które uwielbiam i mogłabym jeść codziennie w każdej postaci. 
Dziś proponuję przepyszną kruchą tartę z tym zdrowym warzywem i dodatkiem szynki długodojrzewającej. Szparagi są idealne dla osób dbających o linie, bowiem 100g tego zielonego przysmaku zawiera zaledwie 14 kcal. Ponadto są źródłem kwasu foliowego, witaminy niezwykle istotnej dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego kobiety planujące ciążę lub w niej będące powinny szparagi włączyć do codziennej diety. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

Na ciasto:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 90g masła
  • 2/3 łyżki bardzo zimnej wody
  • sól, 1 łyżka świeżego tymianku


Na nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 100ml mleka 1,5%
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 4 plasterki szynki Serrano
  • odrobina soli, pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzenia:

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło i za pomocą noża dokładnie posiekać. Następnie dodać łyżkę lodowatej wody, szczyptę soli, tymianek i wyrabiać gładkie ciasto. Nie należy wyrabiać za długo. Uformować w płaską kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1 h.
Piekarnik nagrzać do 190oC (bez funkcji termoobiegu). Formę na tartę posmarować odrobiną oleju i obsypać otrębami pszennymi. Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cienko i wyłożyć nim formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne (ja używam fasoli) i piec ok 10 minut. Po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i włożyć do piekarnika na ok 10 minut.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe łodygi i gotować w lekko osolonym wrzątku ok 5 minut. Ugotowane włożyć do lodowatej wody - żeby nie straciły koloru. Z szynki Serrano usunąć widoczne pasma tłuszczu i pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce roztrzepać jajko, wlać mleko, jogurt, przyprawy i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać starty ser żółty. Na upieczonym spodzie ciasta ułożyć szparagi, rozłożyć szynkę. Wylać masę tak żeby równomiernie pokryła szparagi. Zapiekać ok 35 minut.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 395kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 31g
Błonnik: 4g

5 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie! Z przyjemnością bym taką wciągła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to nic trudnego, ale trzeba się spieszyć bo za chwilę szparagi znikną z półek :)
      Wciągać śmiało :)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam szparagów w tarcie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!