Przepis
zaczerpnięty z książki Sophie Dahl „Na każdą porę. Rok w
przepisach”. Uwielbiam tą lekturę kucharską. Jest pięknie
wydana, a przepisy naprawdę inspirują. Oczywiście pozwoliłam sobie odrobinę
zmodyfikować. Dodałam jajko, żeby lepiej związało masę oraz
wzbogaciłam placki o duszoną cebulkę, żeby nadała im lekkiej
słodyczy. Wyszły przepyszne a połączenie ich z łososiem i
mizerią to strzał w dziesiątkę.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
(3 porcje)
Na
placki:
- 250g gotowanych ziemniaków (5 małych)
- 220g ziemniaków surowych (2 duże)
- 100g mąki orkiszowej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200ml maślanki (2/3 szklanki)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Na
mizerię:
- 6 ogórków gruntowych
- 50g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki koperku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 100g wędzonego łososia
Sposób
przyrządzenia:
Ogórki
gruntowe obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki,
oprószyć solą i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie odlać
nadmiar wody, dodać pieprz, koperek i jogurt wymieszać.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Ugotowane
ziemniaki przepuścić przez praskę lub rozgnieść widelcem.
Przełożyć do miski. Dodać maślankę, mąkę orkiszową, sodę,
jajko, duszoną cebulę, oraz startego i odciśniętego z
nadmiaru wody ziemniaka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Rozgrzać patelnię (ja użyłam specjalnej do racuszków). Nakładać
porcję ciasta na patelnię, formując placuszki. Smażyć ok 3 minut
z każdej strony.
Placuszki
wyłożyć na talerz na każdym ułożyć po kawału łososia.
Podawać z mizerią.
Wartość
odżywcza i energetyczna (1 porcji):
Energia:
356kcal
Białko:
20g
Tłuszcze:
10g
Węglowodany:
49g
Błonnik:
5g
Placki ziemniaczane jadłam juz prawie ze wszystkim, ale jeszcze z łososiem nie :) Aż z ciekawości spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://zdrowanacodzien.blogspot.com/
uwielbiam takie smaki <3
OdpowiedzUsuńOryginalne zastosowanie łososia. Zapowiada się zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń