niedziela, 17 maja 2015

INDYCZE POLĘDWICZKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ I WARZYWAMI

Robiąc zakupy w sklepie ze zdrową żywnością trafiłam na kasze orkiszową. Wiedząc o jej cudownych właściwościach zdrowotnych od razu udałam się z nią do kasy. Wracając do domu dokupiłam indyka oraz warzywa i tak powstało pyszne, zdrowe danie.
Kasza orkiszowa jest źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B. Zawarty w niej błonnik korzystnie wpływa na nasz układ krążenia, zmniejszając poziom cholesterolu. Poza tym zawarty w niej gluten jest całkiem dobrze tolerowany przez osoby z jego nietolerancją. 
Polecam i Smacznego!!! 


Składniki: (4 porcje)


  • 400g kawałek polędwicy z indyka
  • 200g kaszy orkiszowej
  • 4 małe pomidory sparzone i obrane ze skórki
  • 2 suszone pomidory drobno posiekane
  • 1 mała cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól grubomielona, pieprz świeżomielony, mielona słodka czerwona papryka, świeży tymianek (2 gałązki), kilka listków świeżej bazylii
  • starta skórka z limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy



Sposób przyrządzenia:

Syrop z agawy wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, skórką z limonki. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić na ok 1 h.
W międzyczasie cukinię i bakłażana pokroić w półplasterki, paprykę w grube paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Odstawić na ok 15 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, dodać suszone pomidory, świeże pomidory, sól i pieprz. Dusić ok 10-15 minut. Kasze orkiszową ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać duszone pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i wymieszać.
Przygotowane wcześniej warzywa piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 30 minut.
Zamarynowaną polędwicę z indyka grillować na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony, następnie zawinąć w folię aluminiową i piec ok 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyciągnąć, zostawić na ok 5 minut żeby odpoczęła i pokroić na 4 kotlety.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 416kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 47g
Błonnik: 6g

2 komentarze:

  1. Przyda się, apetyczny wygląd i zdrowa zawartość.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko, dla wymagających gości :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!