Typowo
slow food' owa potrawa, więc musimy się przygotować na dużo czasu
spędzonego w kuchni. Cała potrawa zrobiona jest samodzielnie od
podstaw i nie ma w niej miejsca na półprodukty. Wybierzmy więc na
jej przygotowanie dzień, w którym nic ani nikt nas nie będzie
„gonić”. Zaprośmy najbliższe nam osoby i razem cieszmy się
czasem spędzonym w kuchni a potem na jedzeniu.
Polecam i
Smacznego !!!
Składniki:
(8 porcji)
- 1 szklanka tartych buraków
- ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- ¼ szklanki prażonych pestek dyni
- ¼ szklanki prażonych ziaren słonecznika
- 1 mała cebula
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól i pieprz, świeży tymianek
Dodatkowo:
- 6 dużych marchewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 liści sałaty rzymskiej
- 8 plastrów pomidora
- 4 plasterki sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 8 bułeczek hamburgerowych przepis tutaj
Na
sos:
- 100g jogurtu greckiego light
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- ½ łyżeczki curry
- sól i pieprz
Sposób
przyrządzenia:
Marchewki
obrać, umyć i pokroić w grube słupki w kształcie frytek.
Wymieszać z oliwą i solą. Rozłożyć na blasze wyłożonej
pergaminem. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie w stosunku 1:2.
Siemię lniane zalać ½ szklanki wody i gotować do momentu, aż
powstanie galaretka. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić
na łyżce oliwy z oliwek. Do miski przełożyć ugotowaną i
ostudzona kaszę, tarte buraki, ziarna, duszoną cebulę, ugotowane
siemię lniane, mąkę, sos Worcestershire, sól,
pieprz i tymianek. Dokładnie połączyć wszystkie składniki i
uformować 8 burgerów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
z termoobiegiem przez godzinę. W połowie tego czasu kotlety
przewrócić na drugą stronę i ok 5 minut przed końcem rozłożyć
po połowie plasterka sera żółtego na każdym burgerze
Czterdzieści minut przed końcem pieczenia włożyć blaszkę z
marchewką. W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać jogurt z
musztardą, curry, solą i pieprzem.
Bułki
przekroić, grillować każdą połówkę na patelni. Wyłożyć
kolejno: sałatę, burgera z serem, pomidora, sos. Przykrywamy i
„wciągamy”.
Wartość
odżywcza i energetyczna (1 porcja)
Energia:
558kcal
Białko:
19g
Tłuszcze:
23g
Węglowodany:
64g
Błonnik:
10g
rewelacyjny burger!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wegeburgery, chodź wegetarianką nie jestem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
jak tylko wygrzebię się ze swojego lenistwa kulinarnego, w który ostatnio wpadłam, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń