niedziela, 26 kwietnia 2015

WEGEBURGERY Z MARCHEWKOWYMI FRYTKAMI

Typowo slow food' owa potrawa, więc musimy się przygotować na dużo czasu spędzonego w kuchni. Cała potrawa zrobiona jest samodzielnie od podstaw i nie ma w niej miejsca na półprodukty. Wybierzmy więc na jej przygotowanie dzień, w którym nic ani nikt nas nie będzie „gonić”. Zaprośmy najbliższe nam osoby i razem cieszmy się czasem spędzonym w kuchni a potem na jedzeniu.
Polecam i Smacznego !!!

 
Składniki: (8 porcji)

  • 1 szklanka tartych buraków
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ¼ szklanki prażonych pestek dyni
  • ¼ szklanki prażonych ziaren słonecznika
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz, świeży tymianek

Dodatkowo:

  • 6 dużych marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 8 plastrów pomidora
  • 4 plasterki sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 8 bułeczek hamburgerowych przepis tutaj

Na sos:

  • 100g jogurtu greckiego light
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki curry
  • sól i pieprz

 
Sposób przyrządzenia:

Marchewki obrać, umyć i pokroić w grube słupki w kształcie frytek. Wymieszać z oliwą i solą. Rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie w stosunku 1:2. Siemię lniane zalać ½ szklanki wody i gotować do momentu, aż powstanie galaretka. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy z oliwek. Do miski przełożyć ugotowaną i ostudzona kaszę, tarte buraki, ziarna, duszoną cebulę, ugotowane siemię lniane, mąkę, sos Worcestershire, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie połączyć wszystkie składniki i uformować 8 burgerów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem przez godzinę. W połowie tego czasu kotlety przewrócić na drugą stronę i ok 5 minut przed końcem rozłożyć po połowie plasterka sera żółtego na każdym burgerze Czterdzieści minut przed końcem pieczenia włożyć blaszkę z marchewką. W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać jogurt z musztardą, curry, solą i pieprzem.
Bułki przekroić, grillować każdą połówkę na patelni. Wyłożyć kolejno: sałatę, burgera z serem, pomidora, sos. Przykrywamy i „wciągamy”.


Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja)

Energia: 558kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 64g
Błonnik: 10g


3 komentarze:

  1. Uwielbiam wegeburgery, chodź wegetarianką nie jestem :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko wygrzebię się ze swojego lenistwa kulinarnego, w który ostatnio wpadłam, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!